Da je korupcija veliki problem u BiH i da izjeda sve pore društva, a nema velikih kazni pred sudovima, pokazala je i analiza „Balkanske istraživačke mreže“.

Ova analiza, koja je urađena prošle godine, pokazala je da je tokom deset godina rada pravosudnih institucija BiH čak 82 odsto optuženih za korupciju oslobođeno ili osuđeno na uslovne kazne zatvora.

– Od 139 osoba optuženih za koruptivna dela kojima je suđeno u Sudu BiH, čak 116 ih je oslobođeno, ili je dobilo uslovnu ili novčanu kaznu. Od ostalih 23, više od polovine ih je osuđeno na kazne manje od godinu zatvora, a to dalje znači da su mogli da je zamene za novčanu kaznu. Samo dva osuđenika za koruptivna dela u BiH su dobila više od pet godina zatvora – navodi se u analizi.

NEMA POLITIČKOG LIDERSTVA

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark smatra da se nešto poput demonstracija u Rumuniji ne bi moglo desiti u BiH, zato što „u ovoj zemlji ne postoji odgovarajuće političko liderstvo, niti postoji interes koji je prisutan u civilnom sektoru, odnosno među građanima“. – A to ne postoji upravo zbog rascepkanosti i podela prisutnih u ovom društvu, podeljenom na tri konstitutivna naroda – rekao je Vigemark novinarima u Bijeljini.

On je dodao da nigde nije davao izjave koje bi poredile dešavanja u BiH s dešavanjima u Rumuniji, ali da je tačno da je na jednoj društvenoj mreži postavio pitanje: „Da li je ovako nešto moguće u BiH?“

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI