Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Muzej Holokausta u vremenu netolerancije

Datum objave: utorak, 12 februara, 2019
Veličina slova: A- A+
Svaku vrstu političke trgovine, toleranciju antisemitizma i izbegavanje činjenica doživljavam kao vređanje žrtava, ali i kao posebno zabrinjavajuće – uskraćivanje prava na budućnost
Deca logoraši u Aušvicu u januaru 1945. (Foto Beta-AP)
Deca logoraši u Aušvicu u januaru 1945. (Foto Beta-AP)

Planovi za izgradnju muzeja varšavskog geta, koji bi trebalo da bude otvoren 2023. godine, na osamdesetogodišnjicu obeležavanja ustanka, ne prolaze bez polemike.

U tekstu Ofera Adereta, u listu „Harec”, od 14. decembra 2018, izraelski istoričar prof. Danijel Blatman, kritikovan zbog prihvatanja pozicije glavnog istoričara ovog projekta, navodi da će ovo biti prvi muzej Holokausta u Poljskoj, iako se u tom gradu nalazi veliki broj mesta komemoracije.

Kritikuje se, pre svega, tendencija desničarskih vlasti da pokušavaju da izmene kolektivno sećanje i minimalizuju odgovornost u godinama pre, u toku i nakon rata. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki, nosilac Krsta slobode i solidarnosti, visokog poljskog odlikovanja za doprinos, između ostalog, i poštovanju ljudskih prava, izjavio je u februaru 2018. da postoje i Jevreji počinioci Holokausta!

Podsetimo se činjenice da je februara 2018. predsednik Poljske Andžej Duda potpisao zakon kojim se zatvorskom kaznom u trajanju do tri godine kažnjava osoba koja javno pominje saučesništvo, povezanost i odgovornost poljske države ili naroda u zločinima u Drugom svetskom ratu. Na zaprepašćenje i insistiranje međunarodne zajednice, ovaj zakon je izmenjen.

Podsećanja radi, jevrejsko stanovništvo u predratnoj Varšavi činilo je trećinu, sa oko 350.000 ljudi, što je bila najveća jevrejska zajednica u Evropi. Istorijski podaci upućuju na zajednički život, koji je trajao duže od hiljadu godina, u zemlji koja je kroz istoriju menjala granice i osvajače. Od više od šest miliona Jevreja postradalih u Holokaustu, oko tri miliona su bili poljski Jevreji, od oko 3,3 miliona, koliko ih je živelo u predratnoj Poljskoj. Najveći koncentracioni logori nalazili su se na toj istoj poljskoj zemlji: Aušvic-Birkenau, Treblinka, Sobibor, Majdanek, Kelmno, Belzek…

U knjizi „Lov na Jevreje”, koju je posvetio svom ocu, istaknuti poljski istoričar Jan Grabovski, profesor istorije na Univerzitetu u Otavi, navodi da su za smrt najmanje 200.000 Jevreja, koji su uspeli da izbegnu iz geta, u brojnim gradovima u Poljskoj, odgovorni sami Poljaci, koji su ih ubijali ili potkazivali. Činjenice pokazuju i da se među pravednicima među narodima nalazi veći broj Poljaka nego pripadnika bilo kojeg drugog naroda. Kompleksna istorija Poljske podrazumeva i brojne sistematske zločine nad Jevrejima, organizovane masakre i pogrome od Lomže ili Jedvabna, do Bjalistoka i Kjelca 1946. godine, kao i stotine devastiranih i sistematski uništavanih verskih objekata i grobalja. Beleži se porast antisemitizma i na osnovu rezultata ankete Centra za istraživanje o predrasudama Univerziteta u Varšavi iz januara 2017.

Čak 37 odsto ispitanika izražava negativne stavove prema Jevrejima, 56 odsto ne prihvata Jevreje u porodici, a 32 odsto anketiranih Poljaka ne želi ih ni za susede!

U aktuelnom trenutku može da se postavi pitanje kakva bi bila uloga bilo kog istorijskog muzeja u današnjoj Poljskoj?

Letos sam u Jerusalimu, u Memorijalnom centru Jad Vašem, među muzejskim i ličnim predmetima, dokumentima, zapisima i svedočenjima, prepoznao snažnu poruku onih koji nisu preživeli: da ne budu zaboravljeni! Zato i pišem ove redove, kao ličnu potrebu pojedinca, koji doprinosi uspomeni na više od šest miliona stradalih. Svaku vrstu političke trgovine, toleranciju antisemitizma i izbegavanje činjenica doživljavam kao vređanje žrtava, ali i kao posebno zabrinjavajuće – uskraćivanje prava na budućnost. Upravo zato, nemamo pravo da ne reagujemo.

Spec. radiologije – onkolog

Autor: Autor: Mirjan M. Nadrljanski

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top