Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mučeništvo dvojice sveštenika u Bihaćkoj kuli 1941.

Datum objave: sreda, 27 februara, 2019
Objavljeno u Bihać, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Po svjedočenju Mirka Turića, koji je bio zatvoren u Bihaćkoj kuli, jednom od mučilišta Srba sa područja Bihaća, donosimo priču o dva sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji su, prkosili ustašama.

„… U jednoj grupi od oko 700 seljaka bio je i jedan pop, u mantiji, tridesetogodišnjak, visok, zgodan, crne, velike odnjegovane brade. No i bez svešteničkih obilježja, on bi se svojom naočitošću izdvajao u svakoj sredini. Primjetivši ga, neki ustaški starješina je naredio da pop dođe gore k njemu, na doksatić, tik uz naš prozor do vrata, i da čita Očenaš, gledajući sa svom onom masom vezanih seljaka, u stavu mirno, u sunce koje je, tek prešavši zenit, najvećma žeglo

Ko zna šta je sveštenik tada mislio i osjećao, ali malo je reći da je naređenje izvršio s najvećom usrdnošću – svojim baršunastim baritonom, on je govorio molitvu, naglašavajući pojedine riječi tako zanosno, oduševljeno i svečano kao da mu je pred očima sam gospod bog…“

Kada je ovaj sveštenik završio sa molitvom, ustaše su na znak pištaljke nastavile još bjesomučnije da udaraju po glavama kundacima i čekićima, da su ljudi padali kao snoplje a „krv je crveno bojila kose, kape, kolijere, zemlju – pravo razbojište po kojem su zlikovci gazili i dalje udarajući bespomoćne žrtve. Kada se sve stišalo, uz zujanje muha, nekolicina ustaša se zabavljala takmičenjem dvojice kolega – ko ima više u džepovima iskopanih ljudskih očiju, koje su prebrojavali kao što djeca broje piljke…“

U jednoj grupi tek dovedenih seljaka bio je i pop Ilija Tintor, vezan za jednog starijeg seljaka. Zapazili su ga ustaše i odmah mu prišli. Jedan mu je naredio da pruži ruku što je pop Tintor uradio, a ustaša mu u dlan saspe neku tečnost, naređujući popu da s njom namaže bradu. Kad pop to uradi, ustaša ustaša kresnu šibicom i planu mu brada. Plamenovi obaviše lice koje se začas nađe u buktinji.

Kada se plamen ugasio pojavilo se grozno, crno i mrko, pečeno popovo lice. Pop je i dalje ćutao, „skamenjen kao sfinga, kao čudo prirode“, kako je zapisao Mirko Turić. Potom onaj ustaša što mu je zapalio bradu trže bajonet i iskopa popu oko i reče: „Drugo ti ostavljam da vidiš gdje će ti biti grob.“Pop Ilija Tintor je i dalje  stajao nepomično, bez jauka, kao da on nije u pitanju već neko drugi.

Izvor:  B. J. Bokan, Prvi krajiški NOP odred, Beograd, 1988.

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top