fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Монографија нишке историчарке – Словенци у Србији под немачком окупацијом 1941-1944

Историчарка из Ниша, Ивана Груден Милентијевић, објавила је моногафију „Словенци у Србији под немачком окупацијом 1941-1944.“, која представља проширено издање њене претходне публикације „Страдање Словенаца у Нишу током Другог светског рата“. Иванина интересовања као историчара -истраживача, везана су подједнако за Други светски рат као и за Словенце, будући да има словеначко порекло.
Ивана Груден Милентијевић; ФОТО: СРБИЈА ВЕСТИ

Најсуровији сукоб у историји човечанства, Други светски рат, резултирао је вишемилионским жртвма, огромним материјалним разарањима и великим променама на политичком, економском и културном плану савремене цивилизације.

Фотографија из заробљеништва коју је уступила породица депортованог Словенца

Након окупације Краљевине Југославије 1941. године немачке снаге су приступиле процесу депортације једног дела словеначког живља са простора јужне Штајерске и Крањске, на територију поробљење Србије. Радило се о практичном спровођењу идеолошког принципа нацизма – тзв. “борбе за животни поростор Немаца” који је подразумевао расну и етнички чисту државу Трећег рајха, и који је за директну последицу имао на десетине хиљада Словенаца депортованих са својих вековних огњишта на простор централне Србије. „Словенци у Србији под немачком окупацијом 1941-1944“ представља резултат дугогодишњег истраживања ове теме.

Монографија се не бави само Словенцима који су у Србију досељењи током ратних страхота 1941 – 1944. године, већ и онима који су се у Србију доселили између два светска рата.

Грађа коју је ауторка користила приликом израде рукописа расута је по установама заштите широм Србије и Словеније, а монографије које су обављене на ову тему, углавном представљају сећања преживелих избеглица из Словеније (Радован Маринковић, Мирослав Мојсиловић, Сведочанства/Причевања, Чачак 1978, Фран Рош, Словенски изгнанци в Србији 1941-1945, Марибор 1967).

„Обе публикације доносе велики број података који оживљвају архиваска документа, или их допуњују. Словенцима као избеглицама у окупираној Србији озбиљно се бавио у својој докторској тези Слободан Милошевић  (С. Милошевић,Избеглице и пресељеници на територији окупиране Југославије 1941-1945. године , Београд 1981). Рукопис монографије „Словенци у Србији под немачком окупацијом 1941-1944 године“ представља синтезу доступне литературе, и градје из  Архива Југославије (фонд Савезнички завод за статистику), фонда Комесаријата за избеглице у оквиру Архива Србије , Музеја новејше згодовине Словеније (збирка Словенски изгнанци), Архива Републике Словеније (фонда СИ АС 1627, Пооблашченец државнега комисарја за утрјевање немштва на сподњем Штајерскем) и великог броја установа заштите локалног карактера“, написао је рецензент монографије доц.др Дејан Антић са нишког Филозофског факултета.

Монографија садржи и спискове Словенаца страдалих у Србији, уз педантно приказан извор за сваког страдалог појединца кога ауторка наводи, а извор ових спискова чине упитници жртава пронађени у Архиву Југославије.

Рецензент доц.др Дејан Антић и ауторка Ивана Груден Милентијевић

„На овој публикацији сам радила скоро две године, а као историчар желела сам да персонализујем словеначке жртве у Другом светском рату у Србији и зато су изузетно важни спискови жртава који се налазе у рукопису. У монографији постоје и аутентична сећања породица, као што је случај са животном причом оца нашег познатог редитеља Драгомира Зупанца, који сведочи о депортацији свог оца“, каже ауторка Ивана Груден Милентијевић,

Пратећи судбину жртава и положај словеначког становништва Ивана Груден Милентијевић је пружила допринос  у расветљавању појединих историјских белина из прошлости словеначког живља на територији Србије током немачке окупације.

Овај рад младе историчарке подржао је Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in svetu, Национални савет словеначке националне мањине у Србији и Словенска културна заједница „Франце Прешерен“ из Ниша. Након промоције, која је одржана у Градској општини Пантелеј, током наредне календарске године промоције ће бити одржане у Београду и Новом Саду, а затим и у Љубљани и Цељу.

Промоција монографије у Градској општини Пантелеј

Извор: СРБИЈА ВЕСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: