Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitropolit Hrizostom: Stari Brod je naše sveto mjesto

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas u Starom Brodu kod Višegrada, gdje je obilježeno 76 godina od kada su ustaše “Crne legije” Jure Francetića zvjerski ubile 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH, da mjesto gdje su Srbi stradali treba nazvati svetim jer su tu mučenici prolili krv i okončali zemaljski život.

 Parastosom u Spomen-kompleksu Stari Brod kod Višegrada, koji služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom, počelo je obilježavanje 76 godina od kada su ustaše "Crne legije" Jure Francetića zvjerski ubile 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.
Mitropolit Hrizostom Foto: SRNA

Mitropolit Hrizostom je istakao da su se danas okupili u Starom Brodu da se sjete stradalnika koji su u najtežem trenutku istorije srpskog naroda pali zbog istine i pravde, ne pokoravajući se neprijateljima.

“Treba da se podsjetimo da je njihovo stradanje samo jedno u nizu stradanja srpskog naroda”, naglasio je mitropolit Hrizostom.

On je podsjetio i na stradanje Srba 1915. godine kad je Austrougarska od Sarajeva do Drine napravila prvi koncentracioni logor u Doboju gdje je hiljade Srba pomrlo i postradalo u mukama i nevoljama.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je zločin u Starom Brodu učinjen 1942. godine pod komandom Jure Francetića i njegovih crnokošuljaša, ali da 20. vijek nije samo završen stradanjem od 1941. do 1945. godine, nego se isto desilo od 1992. do 1995. godine.

“Očigledno da Srbi Sarajevsko-romanijske regije smetaju nekima da su toliko atakovali da očiste ovaj kraj od srpskog naroda”, naglasio je mitropolit.

Ali, dodao je on, Bog je stao u odbranu, pa se danas poslije mnogo godina zaboravljanja srpski narod sjeća onih koji su skakali u hladnu Drinu i za njih se Bogu moli.

Preživjeli očevidac Risto Borovčanin rekao je da je iz njegove porodice stradalo 11 članova.

On je ispričao da je konjica naletjela kada su pošli na Stari Brod.

“Klali su i ubijali nedužne Srbe, vadili im oči, dojke u žena sjekli i odsjecali. Bilo je dosta krvi. Kad je narod vidio da će ih poklati i pobiti, masovno su počeli skakati u Drinu. Ja sam došao među poklanim, pao sam među mrtve, potrbuške legao i ostao”, rekao je Borovčanin.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da ne smije biti zaboravljen ovaj zločin.

“Mi uvijek moramo imati na umu da se takve stvari moraju prenositi sa generacije na generaciju”, istakao je Đurević.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević položio je danas vijenac u Spomen-kompleksu Stari Brod kod Višegrada gdje su prije 76 godina ustaše “Crne legije” Jure Francetića zvjerski ubile 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH.

U znak sjećanja na ubijene Srbe, ruže u rijeku Drinu bacili su pjesnik Matija Bećković, predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, potpredsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, narodni poslanik Vukota Govedarica, načelnici opština Podrinja, Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i građani sa područja ovih opština.

Prethodno je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom služio parastos u Spomen-kompleksu Stari Brod kod Višegrada.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Srbi sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada u zbjegovima su krenuli ka Drini, tražeći spas u Srbiji.

U Višegradu italijanska vojska nije dozvolila narodu da pređe preko ćuprije, pa su zbjegovi krenuli niz Drinu prema selima Miloševići i Stari Brod, gdje se nalazila skela.

Ustaše su stizale zbjegove i na najokrutnije načine vršile pokolje nad srpskom nejači.

Od polovine marta do 2. maja 1942. godine stradalo je više od 6.000 žena, djece i staraca, a najmasovniji pokolj dogodio se na pravoslavni praznik Mladence 22. marta 1942. godine.

U Starom Brodu je 2008. godine podignuto obilježje, a u pločama od kamena uklesana su imena ubijenih.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bećković: Stari Brod je „Titanik“ za koji niko ne zna

Položen vijenac i bačene ruže u znak sjećanja na ubijene

Zločin u Starom Brodu – Pokolj 6000 Srba na Drini 1942 …

Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge

Stari Brod: Nebo je plakalo nad zelenom grobnicom | Jadovno …

Stradanje kakvo se ne pamti, dogodilo se u Podrinju na …

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Stradanje porodice Pušonja na Crkvinama 1942.

PREDAVANjE O STRADALNICIMA U STAROM BRODU, JADOVNU I PREBILOVCIMA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: