fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mitar Radonjić: Brisanje Jasenovca

Ne može se osporiti podatak Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina u logoru Jasenovac, saopšten 1946. Međunarodnom sudu u Nirnbergu, koji utvrđuje da je u Jasenovcu pobijeno 700.000 logoraša
Sa studentskog protesta 2016. (Foto: R. Krstinić)

Prekrajanje istorijske istine evidentno je i u svetu i kod nas. Posebno me pogodilo da je jedan vladika SPC izjavio da je „u Jasenovcu stradalo 70.000 Srba”. Ne ulazeći u raspravu i motive pomenutog vladike, iznosiću činjenice, pa neka ih ocene čitaoci. U Enciklopediji Leksikografskog zavoda, Zagreb, 1958, knjiga 3, na stranicama 648 i 649 navodi se „kroz četiri godine (1941–1945) u logoru Jasenovcu pobijeno 500–600 tisuća Srba, Hrvata i Jevreja”. Partizanski poručnik Isidor Levi je predao „Potvrdu komande mjesta Novska od 5. juna 1945. godine, u kojoj kao dokumentu sadrži spisak pobijenih lica u logoru Jasenovac”. Svedočenjem poručnik Isidor Levi navodi da je u tim spiskovima bilo više od milion imena, što potvrđuje i navod predsednika Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu da je „i štampa u Hrvatskoj pisala da je u Jasenovcu ubijeno 1.400.000 Srba. Ne može se osporiti podatak Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina u logoru Jasenovac, saopšten 1946. godine Međunarodnom sudu u Nirnbergu, koji utvrđuje da je u Jasenovcu pobijeno 700.000 logoraša. Presudu jedinog legalnog međunarodnog suda u Nirnbergu niko do sada nije osporio.

Nirnberški Međunarodni vojni sud, navodeći činjenice pod LT. COL. OZOL: 2. iz istočnih zemalja pod pristupnim brojem: AC 94 Ks 00232 – U Jugoslaviji je ubijeno više hiljada civila. Drugi primeri dati su u paragrafu (D) „Ubistvo talaca u nastavku… pa se navode podaci Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu o stradalih više 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Cigana i oko 110.000 dece do četrnaest godina. Nadalje se u Nirnberškoj presudi navodi da su u Jugoslaviji nemačka komanda SS trupa (general-potpukovnik policije Rosener) i komande divizijske grupe (general Kjubler i dr.) u periodu 1941–1943. naredile streljanje ratnih zarobljenika. U Kragujevcu u Jugoslaviji streljano je 2.300 talaca 10. 1941. Na Kraljevu u Jugoslaviji streljano je 5.000 talaca.” Dobro bi bilo objaviti deo presude Nirnberškog suda koji se odnosi na Jugoslaviju.

I izraelski istoričar Gideon Grajf u svojoj knjizi „Istorija Holokausta – Jugoslavija”, koju je 1990. godine objavila najpouzdanija, najpoznatija i najuglednija naučna institucija u celom svetu za pitanje Holokausta: Jad Vašem u Jerusalimu, u knjizi navodi da je „utvrdio broj stradalih u ustaškom logoru Jasenovac”, pa na strani 189 piše da se „700.000 ubijenih može smatrati realnim brojem”. Slična brojka ubijenih objavljena je u istoj knjizi na stranicama 173, 188, 189, 199. Profesor Grajf oštro odbacuje navode da srpske vlasti namerno uvećavaju broj žrtava u Jasenovcu.

Izjava prof. Gideona Grajfa za RT Balkan (Izvor: Stanje stvari)

Treba, sem Jasenovca, navesti i ostale koncentracione logore u ND Hrvatskoj – Koprivnica, Jadovno, Kerestinec, Stara Gradiška, Kruščica, Lepoglava, Pag, Đakovo, Caprag, Gospić, Tenja, Donja Gradina, Lobor, Metajna, Jastrebarsko, Sisak, Jablanec i Gornja Rijeka. Svi logori bili su oformljeni radi biološkog uništenja srpskog naroda, iskazujući humanu „uljudbenu” misiju NDH.

Napominjem da su u Rusiji okružni sudovi u Kalinjingradu, Kursku i Kalugi u poslednje dve godine doneli presude da je tokom Velikog otadžbinskog rata u tim regionima izvršen genocid nad narodima Sovjetskog Saveza. Imajući u vidu da delo genocida ne zastareva, a dokazi o izvršenju postoje, mogao bi i sud u Srbiji, koristeći navedene odluke, da donese odluku o izvršenom genocidu u ND Hrvatskoj.

Mitar Radonjić,
Novi Sad

Oprema: Stanje stvari

(Politika, 25. 12. 2023)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: