Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milenko Jahura: NERETVA HLADNA SRPSKA GROBNICA

Iskaz Šakota Sofije, izbjeglice iz Čapljine Komesarijatu za izbeglice u okupiranoj Srbiji i saslušanje Raguž Stojana, hrvatskog ustaškog tabornika iz Domanovića 1952. godine pred organima UDB-e u Mostaru o bacanju tela ubijenih Srba u Neretvu sa mosta u Čapljini.
Stari most u Čapljini; FOTO: Milenko Jahura

Izvod iz Zapisnika saslušanja ratnog zločinca Raguž Stojana iz Domanovića, o zločinima hrvatskih i muslimanskih ustaša na području Čapljine i Stoca”.Šta nam znate reći o ubistvu petnaestorice Srba u štali Marić Petra, koji su bili i koji su izvršili ubistvo? Ne mogu se sjetiti tačno datuma kada je to bilo, bilo je uglavnom poslije ovih akcija koje sam ja sa svojim ustašama izvodio. Jednog dana ja sam se nalazio u patroli, zajedno sa svojim ustašama: Mijatović Nikolom, Raguž Mirkom i Antom. Naveče, oko 9 časova, došao je na Domanoviće jedan kamion na kome sam vidio ustaše iz Crnića i to: Petra Marića, Maslać Martina i druge.

Stari most u Čapljini; FOTO: Milenko Jahura

Pošto su nas vidjeli to su zaustavili kamion. Ustaša Petar Marić mi je rekao da su u štali na Pileti ubili 10-15 Srba, zbog toga što su se ljudi pobunili. Od mene su tražili pomoć kako bi ove Srbe pobacali u Neretvu. Ja sam se sa svojim ustašama stavio na raspolaganje. Kada smo došli na raskrsni most u Čapljini, a oni su dvojicu svojih ostavili na drugu stranu mosta. Oni, kao straža, nisu smijeli dozvoliti nikome prilaz dok ove Srbe ne pobacamo u Neretvu. Ja i Mijatović smo ostali sa ovim ustašama crnićkim, koji su bacali Srbe u vodu. Ne znam koliko sam ih bacio, ali uglavnom onoliko koliko sam stigao.”

Izvor: Fejsbuk stranica: Milenko Jahura

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: