fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mesićev gorki kraj: Odriču ga se svi, od desnice do antifašista

Nekadašnji predsednik SFRJ i kasnije Hrvatske, neslavno okončao svoju političku karijeru

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić dao je ostavku na dužnost počasnog predsednika Saveza antifašista Hrvatske nakon što je objavljen kompromitujući snimak iz 1992. godine uz obrazloženje da tu organizaciju želi da poštedi negativnih posledica. „Biće tih snimki još“, najavio je Mesić, uz ocenu da su njegove tvrdnje na snimku iz Novske, gde govori da je Jasenovac bio radni logor u kojem ustaše nisu ubijale Jevreje i Srbe, apsolutno neprihvatljive.

Mesića su se sada odrekli svi, od levice do desnice i doživeo je potpuni krah političke karijere u svojoj osamdeset i trećoj godini. Nedavno je iseljen i iz vile koja mu je dodeljena kao bivšem predsedniku, a objavljivanjem snimaka koji su nastali od 1990. do 1992. godine, na kojima Mesić zastupa tvrdu, nacionalističku i šovinističku liniju, odbacili su ga i antifašisti.

– Neću da se pozivam na to da sam tako govorio u periodu od neke tri godine, iznoseći ono što je tada bila politika HDZ-a, a što je, to je danas više nego očito, i ostala politika te stranke – kaže Mesić, ali njegove izjave više niko ne doživljava ozbiljno. – Jednako kao što neću da se pozivam ni na činjenicu da sam u periodu od dvadesetak godina, a naročito u vremenu kada sam obavljao dužnost predsednika Republike Hrvatske, zastupao dijametralno suprotna stanovišta.

Brojni video-zapisi nastali devedesetih godina prošlog veka ukazuju na krajnje neprihvatljive stavove ovog političara koji je bio pre toga i predsednik Jugoslavije, a kasnije i na svim najvažnijim političkim funkcijama u Hrvatskoj, od premijera do šefa države. Skrivajući se iza HDZ-a Mesić je pokazao da nema ni hrabrosti da prizna vlastite zablude, pa je i njegov antifašizam doveden u pitanje i većina sada smatra da ni u zastupanju tih stavova nije bio iskren.

Još je nepoznata i sudbina nove kancelarije Stjepana Mesića koja je trebalo da bude u prostorijama Saveza antifašista, koji su se ponudili da mu ustupe prostor za rad. Kako sada stoje stvari, za ono malo preostalih hrvatskih antifašista, bilo bi bolje da ih Mesić ne podržava.

Mesiću je kritike uputio i jedan od najistaknutijih istoričara i istinski antifašista Slavko Goldštajn, koji je ujedno zamerio i sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću neodlučnost da ukloni tablu u Jasenovcu.

NAPALI SNIMATELjA U JASENOVCU

NA skupu antifašista Zagreba u Jasenovcu napadnut je snimatelj Hrvatske televizije, a intervenisala je i policija. Napadač je prvo vređao okupljene antifašiste, a kada je snimatelj želeo da ga snimi, pokušao je da mu razbije kameru.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Mesićeva ostavka u SABA zbog kontroverznih snimaka

VIDEO – Novi snimak Mesićevih izjava o Jasenovcu: Radio je i poslije rata

Da bude još gore – Pupovac Stjepanu Mesiću dao nagradu za afirmaciju antifašizma

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: