Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Da bude još gore – Pupovac Stjepanu Mesiću dao nagradu za afirmaciju antifašizma

Datum objave: četvrtak, 26 januara, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Izvinjenje Stjepana Mesića, bivšeg predsednika Hrvatske, povodom objavljivanja njegovih šovinističkih i čistih fašističkih tumačenja Jasenovačkog logora, Nezavisne Države Hrvatske i savremenih događanja na prostorima SFRJ i Hrvatske kao njene bivše republike, koje je izrekao početkom devedesetih godina prošlog veka, samo je dokaz njegove istrajne i nepokolebljive fašističke politike i njenog provođenja u delo.

Govoriti o Jasenovačkom logoru kao čisto radnom logoru, u kome nije bilo ubijanja, kao što je Mesić o njemu govorio, govoriti o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao o pobedi i ostvarenju sna hrvatskog naroda, govoriti o onome što se dešavalo početkom devedesetih u Hrvatskoj i u Jugoslaviji onako kako je Mesić govorio i govori (i činio, naravno), može samo neko ko je zaista opredeljen za ono što je bila Nezavisna Država Hrvatska. I ko je nastavio, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, da se bori za ono što je radila i uradila NDH. I njen Jasenovački logor, ali i brojni logori i više od hiljadu stratišta širom NDH.

Ostavimo sada onih 700.000 na najsvirepije načine pobijenih mučenika u Jasenovcu i po drugim mjestima i lokacijama sistema tog logora (Stara Gradiška, Jablanac, Mlaka, Uštica, pa Gradina, na desnoj obali rijeke Une), nego podsetimo bivšeg predsednika i u delo najzloglasnijeg sprovodnika razbijanja Jugoslavije i jednog od glavnih kolovođa politike uništenja Srba u Hrvatskoj, njihovog izbacivanja, kao konstitutivnog naroda, iz hadezeovskog ustava Hrvatske, ostavimo to i podsetimo Mesića na pobijenih blizu 80.000 dece u NDH. I to dece mlađe od 14 godina. Apsolutno je najviše ubijeno srpske dece, pa romske, muslimanske, jevrejske, pa više od dve hiljade i hrvatske dece, u već pomenutim logorima, ali i u logorima Sisak, Jastrebarsko, na Pagu…  Više od hiljadu dece bilo je staro nekoliko dana pa do nekoliko meseci.

Srpsko narodno veće, na čelu s Miloradom Pupovcem, na božićnom prijemu, 7. januara 2013, uručilo je Stjepanu Mesiću nagradu „Gojko Nikoliš“ za afirmaciju antifašizma! O tempora! O mores! što bi rekli mudri Latini. A u prevodu: O vremena! O morala!

I to nazvati snom svog naroda! I to nazvati slobodom svog naroda!

Desna ruka Franje Tuđmana, koji je, da je bilo pravde, trebalo da završi u Hagu, i ne samo on, već i taj, ta desna ruka, a to se ne zaboravlja, koji je kao predsednik Predsedništva SFRJ, slavodobitno, u Saboru Hrvatske, izrekao i ovu istorijsku rečenicu: „Izvršio sam zadatak, Jugoslavije više nema!“ Samo da je još dodao: Rat može da se nastavi! Ali nije to rekao. Jer se i bez te rečenice znalo šta sledi. I zaista je usledilo. Žestoko, krvavo, s ogromnim količinama već pre pedeset godina viđene i u zločinu genocida doživljene mržnje i ubijanja.

Ali se pamti i čuvena Mesićeva rečenica, iz avgusta 1990. godine: „Srbi mogu odnijeti u Srbiju samo blato koje su donijeli na opancima“.

Da, pamti se Stjepan Mesić i s kraja šezdesetih i s početka sedamdesetih godina prošlog veka. Pamti se iz „hrvatskog proljeća“, iz maspoka. Pamti se iz Kazneno-popravnog doma u Staroj Gradiški. I pamte se njegove reči o tome kako je to bilo zbog nekakvih privrednih smicalica i prestupa. I pamti se od početaka stvaranja Hrvatske demokratske zajednice. Pa sve do današnjih dana se pamti.

A onda je Srpsko narodno veće, na čelu s Miloradom Pupovcem, na božićnom prijemu, 7. januara 2013, uručilo Stjepanu Mesiću nagradu „Gojko Nikoliš“ za afirmaciju antifašizma!

O tempora! O mores! što bi rekli mudri Latini. A u prevodu: O vremena! O morala!

I sad čitamo izvinjenje Stjepana Mesića. Kome? Čemu? Izvinjenje u kome kaže, između ostalog, kako je tada bio mlad i naivan. I zaveden od ustaša… Čovek u 56. godini da je bio mlad i naivan!

Bar donekle normalnom, odnosno zdrave pameti čoveku ne preostaje drugo ništa nego da se krsti tom smutljivcu, tom prevrtljivom „vođi“. „Vođi“ koji je bio i predsednik jednog predsedništva jedne države, i predsednik jedne vlade, i predsednik jednog parlamenta i predsednik jedne države.

I koji sam za sebe govori, a ima ih još, da je antifašista, uza sve to. I koga su, nažalost, samo Srbi mogli (možda i morali) da nagrade za taj i takav antifašizam.

A Stjepan Mesić nikad nije bio naivan (mlad, naravno, jeste). Uvek je on postojano, „kano klisurine“, bio ono što jeste. Ono što je pričao i tumačio o Jasenovačkom logoru, o NDH, o Jugoslaviji, o Srbima i zemlji na njihovim opancima… A izvinjenje je samo jedan od dokaza kukavičluka takvih „antifašista“! I ništa drugo.

(S. L. INTERMAGAZIN)

Izvor: Intermagazin

Vezane vijesti:

VIDEO – Novi snimak Mesićevih izjava o Jasenovcu: Radio je i poslije rata

STJEPAN MESIĆ: Posao sam obavio, Jugoslavije više nema …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top