fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Merčepovi ljudi su me mučili“

mercep_u_sudu.jpg

Zagreb – U nastavku suđenja ratnom savetniku u MUP-u Tomislavu Merčepu iskaz je dao bivši pomoćnik vladinog komesara za Pakrac Đorđe Gunjević.

Merčep se tereti za hapšenje 52 i mučenja i likvidaciju 43 srpska civila iz Zagreba, Pakraca i Kutine.

On je potvrdio da su ga u oktobru 1991. pripadnici Merčepove jedinice zatočili i prebili u Pakračkoj Poljani, gde ga je ispitivao i sam Merčep.

Gunjević je ispričao da su 11. oktobra 1991. dvojica uniformisanih muškaraca došla po njega u kancelariju u Kutini, gde je radio kao pomoćnik vladinog komesara zadužen za zdravstvo i socijalno staranje. Rekli su mu, kako je naveo na suđenju, da ga vode u Pakračku Poljanu kod komandanta njihove jedinice Merčepa, a onda mu oduzeli pištolj za koji je imao dozvolu i novac i lične dokumente.

„Rekli su mi da mi to ionako više neće biti potrebno. Osećao sam se jadno i poniženo“, rekao je Gunjević.

Nakon što su stigli u Dom kulture u Pakračkoj Poljani usledila su svakodnevna ponižavanja, maltretiranja i mučenja nedostojna čoveka, a njega su pored ostalog više puta mučili priključivanjem na strujni induktor. Trpeo je užasne bolove, a pomogao mu je lekar koji je naredio da mu se daju analgetici.

Gunjević i ostali zatvorenici morali su da pevaju hrvatsku himnu i dižu ruku na ustaški pozdrav, a kako je rekao „kako je ko došao, radio je šta je hteo“.

On je kazao da ovakve postupke nije ničim zaslužio, jer se nije ogrešio o zakon, dodavši da zna da je mnogima bilo nelogično da on kao Srbin i pravoslavac bude zvaničnik u hrvatskoj vlasti.

U Pakračkoj Poljani video je još nekoliko zatvorenih civila koji su takođe mučeni, ali nije čuo da bi Merčep izdavao naređenja za to niti zna da je neko ubijen.

Gunjević je pušten nakon što je za njega intervenisalo više ljudi, među kojima i tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang. Prema njegovim rečima, nemoguće je da tadašnja vlast nije znala šta se događa u Pakračkoj Poljani, iz koje se nije moglo pobeći.

„To nije bilo ilegalno, za to se znalo“, rekao je Gunjević, koji ne veruje tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Ivanu Vekiću da ništa nije znao o mučenjima.

Zbog mučenja u Pakračkoj Poljani Gunjević je oboleo od dijabetesa, a nikada mu nije ni vraćeno tadašnjih 20.000 nemačkih maraka i 100.000 dinara i dokumenti koje su mu „merčepovci“ oduzeli prilikom hapšenja.

Danas je iskaz dala i Ana Mudrić, koja je kao novinarka HTV-a ujesen često razgovarala s Merčepom. Ona je izjavila da ostaje kod svog iskaza iz marta kad je posvedočila da se u Pakračkoj Poljani znalo da je Merčep „glavni“.

Suđenje Merčepu se nastavlja 11. maja.

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, a kako je pre nekoliko godina navodno pretrpeo moždani udar, zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je prebačen u zatvorsku bolnicu. Podizanje optužnice u junu prošle godine dočekao je u banji u kojoj se lečio.

Nevladine organizacija tražile su da Merčep odgovara i zbog nestanaka i ubistava srpskih civila iz Vukovara u leto 1991. godine, daleko pre početka borbi za grad, ali tužilaštvo nije uslišilo njihov zahtev.

Izvor: B92

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: