Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mašović: Tužilaštvo obustavilo ekshumaciju jame Radača kod Mostara

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović potvrdio je danas u Mostaru da je po nalogu Tužilaštva BiH zaustavljena ekshumacija iz jame Radača u kojoj je, kako se sumnjalo, tragično završio veliki broj Srba.

 Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović pozvao je danas sve porodice nestalih koje su do 2001. godine identifikovale nestale srodnike, a nisu bile sigurne da su to oni, da daju DNK uzorak jer se sumnja da je u BiH više od hiljadu identifikacija urađeno pogrešno.
Mostar – Institut za nestala lica
Foto: SRNA

“Tužilaštvo BiH smatra da na tom lokalitetu u ovom času nema razloga za dalji nastavak ekshumacija. Tužilaštvo je ostavilo otvorenu mogućnost da se nastavi ekshumacija ukoliko se pojave neke nove informacije koje bi bile konkretizovane”, rekao je Mašović.

On je dodao da su se istražioci u tu jamu spustili do dubine od stotinjak metara i da se nakon prethodne ekshumacije jednog broja žrtva više nisu pojavili skeletni ostaci.

“Bojim se da ne postoji mogućnost da je na ovom mjestu završilo na desetine i stotine žrtva kako se navodilo u javnosti. Nestanak nekih od pronađenih žrtava na toj lokaciji datira iz 1993. godine, a to onda znači da je nemoguće da se tamo nalaze stotine žrtva. Biće prije da su žrtve na nekim drugim lokacijama, a ne u jami Radača”, mišljenja je Mašović.

U aprilu 2016. godine iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je na ekshumaciji u jami Radača kod Mostara pronađen veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla.

“Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani s ciljem skrivanja. Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u jami Radača nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata”, saopšteno je tada iz Tužilaštva BiH.

Već u junu 2016. pojavile su se informacije da je Ministarstvo finansija BiH odbilo zahtjev Tužilaštva BiH za odobravanje sredstava potrebnih za nastavak ekshumacije iz te jame.

Sumnjalo se da se u jami Radača kod Mostara, nalaze posmrtni ostaci 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti, ali ovu informaciju niko nije potvrdio.

Iz Tužilaštva su ranije naveli da postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih 1992, 1993. i 1995. godine.

Iz ove jame 2008. godine ekshumirana su četiri tijela stradalih mostarskih Srba. Njihova tijela pronađena su na dubini od 25 metara.

U blizini Radače, na lokaciji Goranaca, postoje još dvije jame koje su poslužile kao masovne grobnice.

Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnosti – članovi porodice Vuković.

Iz jame Rimski bunar 2007. godine ekshumirano je 16 žrtava, među kojima su bila tijela 13 pripadnika takozvane Armije RBiH nestala 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru, gdje se nalazila komanda Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mostar: Tela Srba u jami Radača zalivena betonom | Jadovno …

U jami Radača posmrtni ostaci više žrtava | Jadovno 1941.

Iskopavanje iz Radače pod znakom pitanja | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: