fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mostar: Tela Srba u jami Radača zalivena betonom

Kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci žrtava rata u BiH. Da bi se zavarao trag mesto pokriveno smećem. Otežana potraga. U jamu Radača bacani i „nepodobni Bošnjaci“

Posmrtni ostaci nekoliko tela pronađeni na dubini od 54 metra
Posmrtni ostaci nekoliko tela
pronađeni na dubini od 54 metra

TUŽILAŠTVO BiH danas je potvrdilo da su prilikom ekshumacije u jami Radača kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci nekoliko tela, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata. Posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, a slede DNK analize.

U jami Radača, inače, nalaze se posmrtni ostaci nekoliko desetina Srba ubijenih tokom rata. Njih su pobili pripadnici Armije BiH. Pretpostavlja se da su u jamu bacane i bošnjačke žrtve, odnosno „nepodobni Bošnjaci“, pripadnici vojske Fikreta Abdića koji su odbili poslušnost Aliji Izetbegoviću.

Da bi se zametnuo trag zločina, ta masovna grobnica bila je zalivena betonom i prekrivena smećem. Prema tvrdnjama meštana, jama je duboka oko 100 metara, a ekshumacijom se došlo tek do dubine od oko 50 metara.

Predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kazao je da su sva velika stratišta Srba u poslednjem ratu potisnuta u drugi plan, pa tako i masovna grobnica u jami Radača.

– Posmrtni ostaci trojice Srba su pronađeni još 2009. u ovoj jami. Od tada molimo Institut za nestale BiH da nastave sa iskopavanjima, ali očito je da su neki sarajevki centri godinama opstruisali dalja iskopavanja – rekao je Mandić.

On kaže da postoji ozbiljna sumnja da su neka od ovih tela nakon rata dovlačena iz drugih grobnica i zatrpavana u jami.

U ovoj jami, na lokalitetu Goranci kod Mostara, 2009. su pronađeni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, a ekshumacija je nastavljena tri godine kasnije. Zbog loših vremenskih uslova radovi su obustavljeni u novembru 2012. Iako je nastavak bio najavljen za proleće 2013, nikada više ništa nije urađeno.

U Tužilaštvu BiH kažu da se ekshumacija na ovom lokalitetu radi već duže i da je otežana, jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gde su pored betona, pronađena i minsko-eksplozivna sredstva. Učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

OPSTRUKCIJA

Mandić ističe da su opstrukcije ekshumacija u BiH prisutne od najvišeg nivoa vlasti BiH do lokalnih zajednica, te da su akteri tih nedela i političari i predstavnici pravosudnih institucija i onih koje se bave traženjem nestalih.

Autor: M. FILIPOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Mostar: Tužilaštvo BiH potvdilo da je u Radači veći broj tijela Srba

U jami Radača pronađeni posmrtni ostaci srpskih žrtava

U jami Radača posmrtni ostaci više žrtava | Jadovno 1941.

ČENGIĆ: OBUSTAVLjENA EKSHUMACIJA IZ JAME „RADAČA“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: