fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Mostar: Tužilaštvo BiH potvdilo da je u Radači veći broj tijela Srba

Tužilaštva BiH saopštilo je da su prilikom ekshumacije u jami Radača kod Mostara pronađeni posmrtni ostaci, u prvom navratu manji broj kostiju, da bi naknadnim iskopavanjem bio pronađeni veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla.

Eshumacija u jami Radača kod Mostara Foto: klix.ba
Eshumacija u jami Radača kod Mostara
Foto: klix.ba

Istražitelj Tužilaštva BiH uskoro će se, sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe  BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih u BiH, uputiti na lokaciju, kako bi koordinirao dalje aktivnosti.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, te će nakon vađenja posmrtnih ostataka, biti rađen proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani u cilju skrivanja.

Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u prirodnoj jami Radača, nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Ekshumacija na ovom lokalitetu radi se već duži vremenski period i odvija se otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva, a u procesu ekshumacija učestvuju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

„Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih osoba, na ovoj lokaciji, kao i drugim lokacijama diljem BiH“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

U jami Radača pronađeni posmrtni ostaci srpskih žrtava

U jami Radača posmrtni ostaci više žrtava | Jadovno 1941.

ČENGIĆ: OBUSTAVLjENA EKSHUMACIJA IZ JAME „RADAČA“

MITROVIĆ: U JAMI „RADAČA“ NEĆE PRONAĆI SRPSKE ŽRTVE

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: