Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Markovina: Likovanje nad etničkim čišćenjem Srba

Hrvatski istoričar Dragan Markovina smatra da skandali u Jasenovcu i Splitu sa postavljanjem ustaških obilježja predstavljaju likovanje nad etničkim čišćenjem Srba.

Dragan Markovina Foto: HRT
Dragan Markovina Foto: HRT

Riječ je o ciničnom likovanju nad etničkim čišćenjem, koje predstavlja jednu od posljedica proteklog rata, navodi Markovina u komentaru koji prenose hrvatski portali.

U Jasenovcu je to likovanje na nekom opštem nivou, a u Splitu je riječ o likovanju nad konkretnom situacijom, odnosno o obilježavanju mjesta sa koga su Srbi izbacivani iz svojih stanova devedesetih godina.

Spomenik hosovcima u Splitu podignut je u Ulici Ruđera Boškovića, odnosno upravo na lokaciji na kojoj su ti isti hosovci mnoge građane srpske nacionalnosti prisilno izbacili iz vlastitih stanova, napominje Markovina.

On smatra da ove “spomeničke akcije” ne predstavljaju ništa drugo, osim konačne legitimacije i legalizacije devedesetih godina i svih mogućih nepravdi koje su iz tog doba proizašle.

Iza spomenika hosovcima u Jasenovcu, na kome je upisan ustaški pozdrav “Za dom spremni”, stoji lokalna vlast HDZ-a, a Markovina napominje da je u Splitu iza ustaških obilježja na spomeniku stajao gradonačelnik iz reda SDP-a.

Na taj način, upozorava Markovina, uspostavljeno je opšte saglasje da se cinizam isplati i da manjine i oštećeni u društvu treba da budu zahvalni za puku egzistenciju, te da je potrebno da se okanu iluzija da će ih država zaštititi.

Pošto mladi ljudi ne poznaju istorijske činjenice, većina njih je nekritički stala uz dominantne ideje nacionalizma, istorijskog revizionizma, klerikalizma i dubinskog prezira prema svim manjinama, posebno prema Srbima, navodi hrvatski istoričar.

Markovina smatra da je za prevladavanje takvog stanja potreban dugoročan rad u “paralelnom društvu”.

Tačnije, samo izgradnja paralelnih i nezavisnih obrazovnih i medijskih institucija u Hrvatskoj, zajedno sa djelovanjem unutar službenih institucija i zauzimanje političkog prostora mogu donijeti nekakvu promjenu, i to tek na duže staze – ocjenjuje Markovina.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Hrvati ne žele da završe rat protiv Srba

Veterani HOS-a podigli ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Evropa da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: