Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Hrvati ne žele da završe rat protiv Srba

Datum objave: ponedeljak, 5 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Zbog čega kod naših suseda u svim segmentima društva i dan-danas vlada pravo ratno stanje. Na svakom koraku u “lijepoj njihovoj” atmosfera kao da oružani sukobi još uveliko traju

Twitter
Twitter

Rat je završen. Ovim rečima je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić započeo nedavnu kampanju za izbore u Hrvatskoj. I time na najbolji način odslikao atmosferu koja kod naših suseda traje već četvrt veka.

Iako je Hrvatska u ratu završenom pre više od dve decenije ostvarila vekovni san – dobila državu sa etnički čistom teritorijom, do danas nije uspela da izađe iz ratnog stanja koje hrvatske elite neguju u svim segmentima društva.

Najnovija provokacija – u neposrednoj blizini mesta gde je u ustaškoj NDH bio logor Jasenovac postavljena je tabla na kojoj su isklesana imena 11 pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga iz sukoba devedesetih uz zloglasni natpis “Za dom spremni”.

– U Hrvatskoj se ne da ratu da se završi – ovako je profesor Dejan Jović nedavno opisao tu atmosferu. – Non-stop se govori o ratu, rat se slavi, 20 odsto televizijskog programa posvećeno je ratu, mnogo ljudi dobija prihode povezane sa statusom žrtve ili borca…

Savo Štrbac iz “Veritasa” kaže da se to oseća u vrtićima, školama, kulturi, crkvi, porodici, na ulici…

– Svugde je ratna i anstisrpska propaganda – navodi on.

Zbog čega hrvatsko društvo istrajava na ovome?

VULIN: EVROPA DO OSUDI BUJANjE FAŠIZMA

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je u nedelju na Evropu da osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji članici EU, ocenjujući “da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama”. – Upozoravamo i hrvatsku javnost i čatav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi – rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola “Za dom spremni”. – To više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

– Postoji više razloga – kaže istoričar Čedomir Antić. – Najvažniji je da je rat koji je završen “Bljeskom” i “Olujom” jedini od 11. veka, a bez sumnje jedini u svesti elite i naroda u kojem je Hrvatska pobedila. Postoji tu, naravno, i prikrivena mržnja prema verskoj manjini, kao i kompleks malih razlika.

Priča o militarizaciji javnog prostora i govora u Hrvatskoj, prema mišljenju lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca, zapaža se od 2011. godine i povezana je sa tri faktora:

– Prvi je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Hagu, drugi uključivanje veterana u politički i javni život i, treći, kampanja spajanja ratova u 20. veku koja ima cilj da stvori novu sliku o Hrvatskoj i njenoj ulozi u 20. veku.

U tome, kaže Pupovac za naš list, učestvuju deo političkih stranaka, država i crkva.

– To se širi u različite sfere društva, ne samo javnog, nego i institucionalnog prostora, posebno u obrazovanju i zapošljavanju, i ima snažan uticaj na oblikovanje istorijskog narativa, na oblikovanje nacionalne svesti i na demokratsku raspravu u Hrvatskoj – navodi Pupovac.

Savo Štrbac tvrdi da Hrvati kroz propagandu žele da zadrže status žrtve koji im je svet dodelio i da umanje sopstveni zločin ne samo tokom rata devedesetih, nego i u NDH.

– Sve to služi da bi se izvršila potpuna revizija rata i revitalizacija ustaštva – zaključuje Štrbac.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Veterani HOS-a podigli ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Evropa da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Ponovo se prekopava Šaranova jama na Velebitu (VIDEO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top