fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hrvati ne žele da završe rat protiv Srba

Zbog čega kod naših suseda u svim segmentima društva i dan-danas vlada pravo ratno stanje. Na svakom koraku u „lijepoj njihovoj“ atmosfera kao da oružani sukobi još uveliko traju

Twitter
Twitter

Rat je završen. Ovim rečima je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić započeo nedavnu kampanju za izbore u Hrvatskoj. I time na najbolji način odslikao atmosferu koja kod naših suseda traje već četvrt veka.

Iako je Hrvatska u ratu završenom pre više od dve decenije ostvarila vekovni san – dobila državu sa etnički čistom teritorijom, do danas nije uspela da izađe iz ratnog stanja koje hrvatske elite neguju u svim segmentima društva.

Najnovija provokacija – u neposrednoj blizini mesta gde je u ustaškoj NDH bio logor Jasenovac postavljena je tabla na kojoj su isklesana imena 11 pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga iz sukoba devedesetih uz zloglasni natpis „Za dom spremni“.

– U Hrvatskoj se ne da ratu da se završi – ovako je profesor Dejan Jović nedavno opisao tu atmosferu. – Non-stop se govori o ratu, rat se slavi, 20 odsto televizijskog programa posvećeno je ratu, mnogo ljudi dobija prihode povezane sa statusom žrtve ili borca…

Savo Štrbac iz „Veritasa“ kaže da se to oseća u vrtićima, školama, kulturi, crkvi, porodici, na ulici…

– Svugde je ratna i anstisrpska propaganda – navodi on.

Zbog čega hrvatsko društvo istrajava na ovome?

VULIN: EVROPA DO OSUDI BUJANjE FAŠIZMA

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je u nedelju na Evropu da osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji članici EU, ocenjujući „da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama“. – Upozoravamo i hrvatsku javnost i čatav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi – rekao je Vulin komentarišući to što su veterani HOS-a u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obeležje na kojem je uklesana ustaška parola „Za dom spremni“. – To više nije pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju.

– Postoji više razloga – kaže istoričar Čedomir Antić. – Najvažniji je da je rat koji je završen „Bljeskom“ i „Olujom“ jedini od 11. veka, a bez sumnje jedini u svesti elite i naroda u kojem je Hrvatska pobedila. Postoji tu, naravno, i prikrivena mržnja prema verskoj manjini, kao i kompleks malih razlika.

Priča o militarizaciji javnog prostora i govora u Hrvatskoj, prema mišljenju lidera hrvatskih Srba Milorada Pupovca, zapaža se od 2011. godine i povezana je sa tri faktora:

– Prvi je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Hagu, drugi uključivanje veterana u politički i javni život i, treći, kampanja spajanja ratova u 20. veku koja ima cilj da stvori novu sliku o Hrvatskoj i njenoj ulozi u 20. veku.

U tome, kaže Pupovac za naš list, učestvuju deo političkih stranaka, država i crkva.

– To se širi u različite sfere društva, ne samo javnog, nego i institucionalnog prostora, posebno u obrazovanju i zapošljavanju, i ima snažan uticaj na oblikovanje istorijskog narativa, na oblikovanje nacionalne svesti i na demokratsku raspravu u Hrvatskoj – navodi Pupovac.

Savo Štrbac tvrdi da Hrvati kroz propagandu žele da zadrže status žrtve koji im je svet dodelio i da umanje sopstveni zločin ne samo tokom rata devedesetih, nego i u NDH.

– Sve to služi da bi se izvršila potpuna revizija rata i revitalizacija ustaštva – zaključuje Štrbac.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Veterani HOS-a podigli ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Evropa da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Ponovo se prekopava Šaranova jama na Velebitu (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: