Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Evropa da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Datum objave: nedelja, 4 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin apelovao je da Evropa osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj, koja je zemlja članica EU.

“Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi”, rekao je Vulin novinarima, komentarišući postavljanje table sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u konclogoru Jasenovac.

On je istakao da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsjednik države slika sa ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno. “Onda možete da očekujete da se tako nešto desi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu”, rekao je Vulin.

On je ocijenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama u da to nije više pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju – prenijeli su beogradski mediji.

“Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli”, rekao je Vulin.

On je upitao dokle će Evropa ćutati i da li bi ćutala kada bi neko postavio tablu sa rečenicom “Zig hajl” u Mathauzenu?

“Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše – Zig hajl? Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi – `Za dom spremni”, kaže Vulin.

On je dodao da je to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već da li će se dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

“Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi ili preti da se ponovi. Zato apelujem da Evropa zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji, članici EU. Jako smo zabrinuti, ako su to vrednosti koje treba da se promovišu u EU”, poručio je Vulin.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Veterani HOS-a podigli ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top