Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Evropa da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Datum objave: nedelja, 4 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministar za rad zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin apelovao je da Evropa osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj, koja je zemlja članica EU.

“Upozoravamo i hrvatsku javnost i čitav svet da se fašizam u Hrvatskoj ponovo budi”, rekao je Vulin novinarima, komentarišući postavljanje table sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” u konclogoru Jasenovac.

On je istakao da se tako nešto može očekivati od zemlje u kojoj se predsjednik države slika sa ustaškom zastavom i kaže da u tome ne vidi ništa sporno. “Onda možete da očekujete da se tako nešto desi i u Jasenovcu, na najvećem stratištu”, rekao je Vulin.

On je ocijenio da proces buđenja fašizma u Hrvatskoj traje već godinama u da to nije više pitanje za Hrvatsku, pa čak ni za Srbiju – prenijeli su beogradski mediji.

“Svakome je jasno da nijedan Srbin ne može, bez duboke tuge, da vidi takvu vest i da ne kaže da je zgađen i postiđen kao ljudsko biće da se ništa nije naučilo i da se na kosturnici stotina hiljada nevinih žrtava ponovo pokazuju fašistički simboli”, rekao je Vulin.

On je upitao dokle će Evropa ćutati i da li bi ćutala kada bi neko postavio tablu sa rečenicom “Zig hajl” u Mathauzenu?

“Da li bi na stratištu stotine hiljada Jevreja, stratištu stotine hiljada svih onih koje su nacisti pobili mogli da trpe da neko napiše – Zig hajl? Zašto onda mogu da ćute kada se na stratištu stotina hiljada i Srba i Jevreja i Roma pojavi – `Za dom spremni”, kaže Vulin.

On je dodao da je to je pitanje od koga zavisi ne samo ljudskost, već da li će se dozvoliti da se najmračnije i najgroznije snage koje su ikad postojale na ovim prostorima ponovo vraćaju.

“Svaki zločin koji je nekažnjen se ponovi ili preti da se ponovi. Zato apelujem da Evropa zbog sebe i svog opstanka osudi bujanje fašizma u jednoj zemlji, članici EU. Jako smo zabrinuti, ako su to vrednosti koje treba da se promovišu u EU”, poručio je Vulin.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Veterani HOS-a podigli ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top