Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Makormik: Hapšenje Pavelića bio preveliki rizik za SAD i Vatikan

Datum objave: ponedeljak, 8 marta, 2021
Veličina slova: A- A+

Američki istoričar Robert Makormik izjavio je da je Vatikan veoma dobro znao za zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a da je hapšenje hrvatskog ratnog zločinca Ante Pavelića spriječeno jer je neko zaključio da je to preveliki rizik za Vatikan i SAD.

Robert Makormik; FOTO: D. Dozet

 “Vatikan je veoma dobro znao šta se događa u NDH, njihovi predstavnici bili su prisutni u Hrvatskoj tokom rata”, kaže Makormik, koji je autor knjige “Hrvatska pod Antom Pavelićem: SAD, ustaše i genocid u Drugom svjetskom ratu”.

Makormik ocjenjuje da bi dokumenti iz perioda Drugog svjetskog rata koje Vatikan stavlja na raspolaganje trebalo da pruže važne informacije o bijegu Pavelića.

“Do sada dostupni dokumenti ukazuju da je Pavelić mogao biti uhapšen u Rimu. Izdata je naredba za njegovo hapšenje, ali nije jasno ko je to uradio i ko je o njoj raspravljao. Na dnu naloga za hapšenje pisalo je – ne dirati! Očigledno je neko zaključio da je hapšenje Pavelića preveliki rizik za Vatikan i za SAD”, kaže Makormik za “Večernje novosti”.

On navodi da je moguće da je postojala želja da se Pavelić zadrži u Argentini sa nadom da će u budućnosti biti iskorišćen za destabilizaciju Titove vlade.

“U pogledu mnogih ratnih zločinaca NDH, to je značilo da je svako sa antikomunističkim stavovima, Pavelić na primjer, bio potencijalni saveznik Amerike i Zapada”, ukazuje Makormik.

On napominje da je Pavelić imao prednost jer je bio “pobožni katolik”, koji je išao na audijencije kod pape Pija Dvanaestog i svakodnevno je prisustvovao misama u vrijeme dok je bio poglavnik.

SAD i Stejt Department, kako ističe, nisu znali gdje se Pavelić nalazio od 1945. do 1947. godine, ali da nema sumnje da su ga kontraobavještajne službe SAD locirale u Italiji 1947. i 1948. godine, i ukazuje da to potvrđuju zapisi američke vlade.

Makormik navodi da je prilično jasno da je rimokatolički sveštenik Krunoslav Draganović organizovao Pavelićevo bjekstvo uz pomoć “možda čak i rimokatoličkih vođa u Vatikanu”.

“U suštini, Pavelića je spasao dogovor sklopljen između Draganovića i američkog kontraobavještajnog korpusa koji je bio zaitneresovan za premještanje iz Evrope određenih ljudi i njihove imovine, među kojima su neki bili umiješani i u genocidne radnje ili druge oblike ratnog zločina”, ističe Makormik.

On navodi da su SAD tada više bile zainteresovane da se uvjere da Italija neće postati komunistička i da iskoriste Katoličku crkvu za pomoć u porazu komunističkih elemenata na italijanskim izborima.

Izvor: Glas Srpske


Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top