fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Luka Kecman: Samo u Donjoj Gradini je zakopano 366.000 žrtava

Ko god je bio u Donjoj Gradini i ko god je prošetao tim prostranstvom smrti u kojem vlada jeziva tišina, lako će shvatiti o čemu se radi.
Donja Gradina; FOTO: Jadovno 1941.

Donju Gradinu pohodim svake godine, a o njoj sam najviše saznao iz dugih razgovora sa bivšim direktorom Simom Brdarom, koji je bio anđeo čuvar tog najveće grada u RS, kao i literature na koju me je on upućivao.

Teško sam to prihvatao. Danima čitao jednu stranicu… jer dalje se nije moglo.

Ali, ostavimo moje emocije sada po strani. Priča se o broju žrtava, a brojke su neumoljive.

Donja Gradina ima 9 grobnih polja i 125 masovnih grobnica koje su se same otkrile. Sve to se prostire na 64.000 m2, a sama grobna mesta na 10.000 m2.

Masovne grobnice su dimenzija između 15-50 m dužnih, širine 3,5 m i dubine 2,5 m.

Prilikom prvih istraživanja početkom sedamdesetih godina ustanovljeno je da na jednom m3 ima između 17-25 skeleta. Kada se ovo zna onda se lako dolazi do brojke koja je relevantna za sve istraživače.

Simo Brdar u jednom dokumentarnom filmu govori o 366.000 stanovnika Donje Gradine i 366 klupa koliko je postavljeno u tom jezivom kompleksu.

Kada se ove brojke uzmu u razmatranje i pronađe prosek, onda je to 2928 skeleta po jednoj masovnoj grobnici, što u potpunosti odgovara i kubnim metrima i proseku skeleta.

FOTO: Snimak ekrana sa internet stranicse https://www.jusp-donjagradina.org/

Dakle, samo u Donjoj Gradini je 366.000 zakopano.

Koliko je otišlo Savom, koliko povešano i koliko u samom Jasenovcu?

Da ne spominjem prostor do Gradiške koji je zapravo predstavljao sistem koncentracionih logora. Sabirni centar smrti u koji su dovoženi Srbi, Jevreji, Cigani i komunisti sa prostora tadašnje Jugoslavije.

Današnje licitiranje sa brojem žrtava je krajnje degutantno, posebno ono koje drastično umanjuje te brojke. Najviše mi idu na živce oni koji nikada nisu kročili ni u Jasenovac a niti u Donju Gradinu i donose zaključke na osnovu nekih kabinetskih tekstova ili knjiga.

Ko god dođe u Gradinu, prošeta i vidi to veliko stratište i sramotu ljudske civilizacije, nikada više neće licitirati brojkama!

Autor je profesor na Akademiji umjetnosti Banja Luka


Izvor: Komentar na fejsbuk stranici preminulog Dejan Mikavica

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: