Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kazniti zločine nad Srbima u Vukovaru i obilježiti mjesta stradanja

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi da konačno budu pronađeni i kažnjeni nalogodavci i počinioci zločina nad Srbima u Vukovaru od maja do novembra 1991. godine, te da se dozvoli obilježavanje mjesta stradanja Srba.

Miodrag Linta Foto: SRNA
Miodrag Linta Foto: SRNA

Linta u saopštenju poziva Kitarovićevu da se javno založi da Hrvatska, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, pronađe i kazni odgovorna lica za ratne zločine protiv Srba na cijeloj teritoriji te zemlje.

Upućen je i poziv da Hrvatska usvoji zakon o pravima svih civilnih žrtava rata i time konačno prizna patnje srpskih civilnih žrtava i omogući pravično obeštećenje.

Linta poziva da Hrvatska otpiše troškove sudskog postupka porodicama civilnih žrtava srpske nacionalnosti koje su tužile državu, pri čemu su tužbe odbijene i da Hrvatska dozvoli obilježavanje mjesta stradanja žrtava srpske nacionalnosti.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona podsjetio je da je u Vukovaru sve počelo prije ratnih sukoba, odnosno u proljeće 1991. godine miniranjem srpskih kuća i lokala, a zatim je tokom juna, jula i avgusta nastavljeno odvođenjima Srba sa radnog mjesta ili pod okriljem noći koji su potom ubijani i bacani u Dunav.

“Iako su u mnogo slučajeva poznate sve okolnosti i imena zločinaca, od kojih se neki slobodno šeću Vukovarom, do danas nije podignuta nijedna optužnica”, istakao je Linta.

On je naglasio da do početka rata u Vukovaru, u septembru 1991. godine, nije bilo ubistava Hrvata, čime se pobija lažna teza da su rat u Vukovaru počeli Srbi.

“Svim tadašnjim stanovnicima Vukovara dobro je poznato da su teror nad Srbima sprovodile oružane grupe kojima je komandovao tadašnji predsjednik vukovarskog HDZ-a Tomislav Merčep”, naveo je Linta.

On je podsjetio da je o tome najbolje svjedočanstvo napisao povjerenik hrvatske Vlade za Vukovar Marin Bilić Bili, koji je Franji Tuđmanu, ali i Ivici Račanu, Draženu Budiši i drugima u avgustu 1991. godine poslao pismo u kojem, između ostalog, piše o Merčepovom teroru u Vukovaru.

Linta je istakao da je prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica “Protiv zaborava”, koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo oko 120 Srba.

U evidenciji ovog udruženja je 50 porodica koje su prijavile ubistva ili nestanke svojih članova, a mnogi se još boje da govore o tim događajima, dodao je Linta.

Sedam porodica srpske nacionalnosti podnijelo je krivične prijave protiv Merčepa 2012. godine koje se odnose na ubistva i nestanak članova njihovih porodica, što se desilo prije početka ratnih sukoba u Vukovaru.

Tužilaštvo Hrvatske još nije počelo konkretno postupati prema njihovim prijavama, napomenuo je Linta.

On je dodao da je i bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo odbio zahtjev predstavnika Srba da se u Vukovaru podigne spomen-obilježje civilnim žrtvama rata srpske nacionalnosti.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Antievropska izjava Mire Kovača

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu …

Linta: U Zagrebu nema političke volje da se kazne zločini nad …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: