Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu

Datum objave: subota, 16 aprila, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač i njegovi pretpostavljeni tek treba da dokažu da su istinski antifašisti, jer Hrvatska sve više postaje država u kojoj se promovišu ustaške vrijednosti, a time i faktor nestabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Miodrag_Linta

Linta je ocijenio da Kovač pravi grešku kada “stalno ponavlja perverznu i apsurdnu tezu da su iz Srbije krenuli planovi za ratove i da Srbija ne može biti sudija i policajac”.

– Bilo bi dobro za Hrvatsku da Miro Kovač i njegovi pretpostavljeni shvate da je proustaška politika Franje Tuđmana s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države dovela do rata i velikih stradanja krajem 20. vijeka – ukazao je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je istakao da Kovač i njegovi pretpostavljeni treba da shvate i da su krivična djela protiv međunarodnog humanitarnog prava civilizacijska tekovina i da nisu vlasništvo bilo koje države, pa ni Hrvatske.

Podsjećajući da je princip univerzalne nadležnosti za najteža krivična djela prihvatila i međunarodna zajednica, Linta ističe da zbog toga Srbija ima obavezu da sudi svim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Linta je pozvao Kovača da se aktivno zauzme da Hrvatska konačno počne da sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine kojim se Srbima garantuje ravnopravna upotreba ćirilice u dva grada /Vukovar i Vrbovsko/ i 19 opština, te proporcionalno zapošljavanje u pravosuđu, policiji, državnoj upravi i javnim preduzećimana županijskom i lokalnom nivou.

– Osim toga, Hrvatska odbija da stotinama hiljada protjeranih Srba vrati njihove otete stanove, kuće i poljoprivredno zamljište, obezbijedi naknadu štete za uništenu imovinu, isplati zaostale penzije i deviznu štednju i prizna kompletan radni staž koji je stečen prije i tokom rata – naveo je Linta.

Izvor: Savez Srba iz regiona
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top