Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu

Datum objave: subota, 16 aprila, 2016
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač i njegovi pretpostavljeni tek treba da dokažu da su istinski antifašisti, jer Hrvatska sve više postaje država u kojoj se promovišu ustaške vrijednosti, a time i faktor nestabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Miodrag_Linta

Linta je ocijenio da Kovač pravi grešku kada “stalno ponavlja perverznu i apsurdnu tezu da su iz Srbije krenuli planovi za ratove i da Srbija ne može biti sudija i policajac”.

– Bilo bi dobro za Hrvatsku da Miro Kovač i njegovi pretpostavljeni shvate da je proustaška politika Franje Tuđmana s ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države dovela do rata i velikih stradanja krajem 20. vijeka – ukazao je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je istakao da Kovač i njegovi pretpostavljeni treba da shvate i da su krivična djela protiv međunarodnog humanitarnog prava civilizacijska tekovina i da nisu vlasništvo bilo koje države, pa ni Hrvatske.

Podsjećajući da je princip univerzalne nadležnosti za najteža krivična djela prihvatila i međunarodna zajednica, Linta ističe da zbog toga Srbija ima obavezu da sudi svim zločincima na prostoru bivše Jugoslavije bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Linta je pozvao Kovača da se aktivno zauzme da Hrvatska konačno počne da sprovodi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine kojim se Srbima garantuje ravnopravna upotreba ćirilice u dva grada /Vukovar i Vrbovsko/ i 19 opština, te proporcionalno zapošljavanje u pravosuđu, policiji, državnoj upravi i javnim preduzećimana županijskom i lokalnom nivou.

– Osim toga, Hrvatska odbija da stotinama hiljada protjeranih Srba vrati njihove otete stanove, kuće i poljoprivredno zamljište, obezbijedi naknadu štete za uništenu imovinu, isplati zaostale penzije i deviznu štednju i prizna kompletan radni staž koji je stečen prije i tokom rata – naveo je Linta.

Izvor: Savez Srba iz regiona
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top