fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lekcije o NDH odlaze u istoriju: Povlači se udžbenik za 8. razred

Ministar Mladen Šarčević reagovao posle časa emitovanog na RT Vojvodine.

Ministar Mladen Šarčević

Udžbenik za hrvatski jezik za osmi razredi „Hrvatska krijesnica 8“, u kojem postoji lekcija da se za vreme NDH najpravilnije govorilo, što je pre dva dana emitovano na RTV tokom onlajn nastave, biće povučen i od sledeće školske godine ga neće biti u programu.

Ovo je juče najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, a posle brojnih kritika na lekciju da su u periodu NDH „iz hrvatskog uklanjane nepotrebne reči stranog porekla, posebno srbizmi, a stvarane nove“.

– Odobravanje udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina u nadležnosti je AP Vojvodine i pokrajinskog Zavoda. Izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima inicirao sam da ministar može da reaguje u ovakvim situacijama i kada promakne greška nadležnim telima u odobravanju udžbenika ministar povuče udžbenik, što će biti i urađeno – objasnio je Šarčević, i dodao da ni na koji način ne želi da naruši dobre međunacionalne odnose unutar zajednice, ali „da ovakvi propusti ne mogu da prođu“.

PROČITAJTE JOŠ – Skandal na javnom servisu Vojvodine: Uče decu da se najpravilnije govorilo u vreme NDH /video/

Direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović rekao je da u arhivi „nije našao odobrenje ovog udžbenika za hrvatski jezik iz 2012. godine. Na Javnom servisu Vojvodine, u okviru lekcije o istoriji hrvatskog jezika, „čulo se i da su u vreme Kraljevine Jugoslavije tadašnji jezikoslovci težili da poistovete srpski i hrvatski jezik“. Međutim, uz to je i „objašnjeno“ da je vlast „nametala srpske riječi i nazivlja“.

Pokrajinska vlada saopštila je da nije sprovodila postupak odobravanja „Hrvatske krijesnice 8“, iz koje je sporni sadržaj preuzet i emitovan u programu RTV, a javni servis pokrajine je istakao da sadržaj nema veze sa uređivačkom politikom.

Skandal koji se desio, za Sretu Tanasića, predsednika Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, rezultat je naše nebrige o jezičkoj problematici.

– Odbor je više puta zahtevao da država i struka utvrde jezičku politiku, ali odgovora nije bilo. Ukazivali smo i na to da država ne konsultuje struku kada odlučuje o manjinskim jezicima. Takođe, ni udžbenci za manjinske jezike ne bi smeli da budu u upotrebi dok se ne vidi kako se u njima tretiraju jezička pitanja – kaže Tanasić, za „Novosti“.

Iz Hrvatskog nacionalnog veća poručuju da je „hrvatska zajednica ponovo izložena, interpretativnom teroru na način da su pojedini sadržaji medijskih napisa, ne samo izvučeni iz konteksta, nego i neistiniti“.

DEKLARACIJA

Na času je pohvaljena i sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Ona se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće – naznaku buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države.

Izvor:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: