Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kutiljero: Tragedija je što je Izetbegović odbio moj plan

Datum objave: četvrtak, 10 decembra, 2015
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Kutiljerov plan

Bivši evropski mirovni posrednik u BiH Žoze Kutiljero izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću da je u proljeće 1992. godine lider muslimana u BiH Alija Izetbegović prvo prihvatio, a zatim, pod uticajem SAD, odbio principe preuređenja BiH i da je prava tragedija što tada nije postignut mir.

“Poređenje karte koja je bila utvrđena na osnovu tih principa 18. marta 1992. godine i mape koja je dio Dejtonskog sporazuma iz novembra 1995. godine pokazuje da je, nakon tri i po godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani”, rekao je Kutiljero, prenose beogradski mediji.

Kutiljero, koji je svjedočio po obavezujućem nalogu suda, potvrdio je da su u martu 1992. godine predstavnici sve tri nacionalne zajednice prihvatili principe uređenja BiH sa tri konstitutivne jedinice unutar tadašnjih granica.

“Nakon usvajanja ustavnih principa, Srbi su željeli dalje pregovore o podjeli teritorije, a Muslimani su počeli da odugovlače. Nedugo pošto su strane prihvatile principe, do mene je počelo da dopire da se Alija Izetbegović javno odriče svog pristanka u izjavama muslimanskim medijima. Tadašnja vlada BiH zvanično je odbacila principe u junu 1992. godine”, podsjetio je Kutiljero.

On je podvukao da za vrijeme pregovora nije vjerovao Izetbegoviću koji je, kako je naglasio, “uprkos srdačnom maniru lagao i bio varljiv”.

“Da budem pravičan, Izetbegović i njegovi savjetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od dobronamjernih činilaca spolja koji su mislili da sve znaju najbolje”, rekao je Kutiljero, aludirajući na ulogu SAD.

Kutiljero je potvrdio da je tačno i da je lidera Srba Radovana Karadžića upozorio da će sporazum biti moguć samo ako ga prihvate sve tri strane i “sve etnički očišćenje teritorije budu vraćene u stanje prije rata”.

Kutiljero je naglasio da “Muslimani nisu željeli podjelu BiH, Srbi nisu željeli BiH uopšte, već da ostanu sa Srbijom, a Hrvati su htjeli da pripadaju Hrvatskoj”, ali da su pregovorima došli do načelnog rješenja o “tripartitnoj BiH” sličnog onom postignutom u Dejtonu, nakon tri i po godine rata i nebrojanih žrtava.

“Pitanje je bilo – možemo li imati unitarnu BiH ili BiH iz tri djela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodijelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum”, rekao je Kutiljero.

Na pitanje da li je znao za Karadžićevo insistiranje na priznanju stanja na terenu – do kojeg su srpske snaga, po optužnici, došle primjenom sile radi zauzimanja teritorija i progona nesrba – Kutiljero je naglasio da mu Karadžić to nikada na taj način nije rekao.

Bivši mirovni posrednik potvrdio je i da mu je portugalski oficir, koji je služio u Unproforu u Sarajevu, prenio da je ubijeđen da je granata koja je 27. maja 1992. godine ubila 26 građana u redu za hljeb u Ulici Vase Miskina bila ispaljena sa područja gdje su bili položaji muslimanskih snaga.

Haški proces generalu Ratku Mladiću biće nastavljen sutra.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Politika SDS-a bila politika ostanka u Jugoslaviji

Uklanjanje nesrpskog stanovništva nije bila zvanična politika Srpske

Bivši agent CIA: Dali su nam milione da rascjepkamo Jugoslaviju

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top