Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Politika SDS-a bila politika ostanka u Jugoslaviji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je politika SDS-a bila politika opstanka BiH u Jugoslaviji, dok je HDZ, kao partija koja je bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u parlamentu tadašnje BiH.

„Stranka demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića je takođe podržala raspad bivše Jugoslavije i samostalnost Slovenije i Hrvatske. I u tim uslovima bilo je veoma teško raditi. Partija kojoj sam ja pripadao je smatrala da ne treba priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske i da treba očuvati Jugoslaviju“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Izetbegović zloupotrebljavao parlament BiH, te da je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH izašao za govornicu i rekao da on predlaže da parlament prizna Sloveniju i Hrvatsku kao nezavisne zemlje.

„Pitao sam na osnovu čega on iznosi taj stav, da li je to stav Predsjedništva BiH ili njegove partije i njega lično. On je rekao da to nije usaglašen stav Predsjedništva, nego da je to stav njegove partije i njega lično“, obrazložio je Dodik.

On je naveo da je tada upozorio Izetbegovića da je zloupotrijebio govornicu i da nije mogao da iznosi te stavove ako nije bilo usaglašenog stava Predsjedništa.

„Ali te zloupotrebe su se stalno dešavale, pa nije ni čudo što je Alija Izetbegović zloupotrijebio govornicu parlamenta BiH da promoviše svoje lične ideje“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, SDS je bila za ostanak Jugoslavije i BiH u Jugoslaviji, a kada je bilo vidljivo da je to gotovo nemoguće, onda su tražili poštivanje Ustava u vezi sa statusnim pitanjima u samoj BiH.

Tadašnji Ustav BiH, rekao je Dodik, predviđao je dvotrećinsku većinu za bilo kakvu statusnu promjenu u okviru BiH.

„Prema Ustavu SFRJ suverenitet je pripadao narodu, a republike su bile teritorijalne organizacije naroda. BiH je imala u svom sastavu tri vodeća naroda Srbe, muslimane i Hrvate, i u tom pogledu SDS je tražila da se ispoštuju procedure predviđene Ustavom“, naveo je Dodik.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Dodik u ponedjeljak svjedok Mladićeve odbrane

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: