fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kravica: Još jedna tužna godišnjica stradanja Srba na Božić (VIDEO)

U Kravici kod Bratunca u srijedu je služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka, nastradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Njih 49, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su na pravoslavni Božić 1993. godine.
Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca; Foto: SRNA

Muslimanske jedinice iz Srebrenice upale su u srpsko selo Kravica na Božić 1993. godine. Zapalili su 688 kuća i ubili 49 mještana. Željko Lazić, koji je u ratu izgubio brata, tog dana bio je na na prvoj borbenoj liniji.

– Pojedina mjesta kao što su Mandići i Marići već su bili zapaljeni, nastao je haos i panika… Oko 8 i 9 sati se znalo da se Kravica neće spasiti… Bilo je ljudi koji nisu htjeli ići iz svojih kuća i oni su pobijeni – priča Lazić.

Ubijani su starci, žene i djeca. Mnogi su ubijeni dok su bježali ka Drini. Ranjeno je 80 mještana.

– Sedmoro mještana Kravice je pohvatano i odvedeno u pravcu Srebrenice, a za pet se još uvijek traga, od kojih su dvije žene – navodi Radojka Filipović, predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Mnogobrojni su dokazi, iskazi, fotografije koje svjedoče o ovom zločinu. Posebno je upečatljiva fotografija pripadnika 28. divizije tzv. Armije BiH koji su se, predvođeni Naserom Orićem, fotografisali u centru Kravice.

Radenko Milanović, prvi komandant Odreda Kravica u posljednjem ratu i ratni vojni invalid, ističe da mnogobrojni dokazi svjedoče o monstruoznosti zločina. Naglašava da najviše boli i najviše govori o sramnom karakteru nekadašnjih komšija to što su najveće zločine počinili na najveće pravoslavne praznik, kao što je Božić, kada su napali i uništili Kravicu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić dodao je da o namjeri zločinaca govore mnogi dokumenti muslimanske strane, između ostalog i dokument Sefera Halilovića – direktiva o spajanju „slobodne teritorije“.

Mnogobrojne delegacije, prijatelji, rodbina, mještani Kravice položili su cvijeće na spomen obilježje i upalili svjeće za pokoj duše ubijenih.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, koji je prisustvovao obilježavanju, žali što nema odgovornih za ovaj zločin i što ne postoji politička spremnost Bošnjaka da prihvate realnost i uvaže da je na tom području stradao i srpski narod, čemu svjedoči podatak od više od stradalih 3.000 Srba.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić poručuje da ne smiju biti zaboravljene žrtve iz Kravice i svi oni koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Rankić je pozvao pravosuđe BiH da počne raditi svoj posao i istakao da su muslimanske i ustaške snage u posljednja dva rata najveće zločine nad Srbima počinile na najveće pravoslavne praznike, što najviše govori o njihovom karakteru.

Sa današnjeg obilježavanja stradanja Srba poručeno je da Republika Srpska mora ostati trajna kategorija jer je jedini garant da se ovakvi zločini neće zaboraviti.

– Žrtve ne smijemo zaboraviti i treba ih pominjati i odavati im počast iako zbog pristrasnog pravosuđa niko nije odgovarao za srpske žertve u ovom kraju, što je sramota međunarodne zajednice i pravosuđa – poručio je Milan Torbica, pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske.

Nakon Kravice, muslimanska 28. divizija iz Srebrenice za samo devet dana napala je i selo Skelane kod Srebrenice. Tada su ubili 68 mještana. U prvoj godini rata srebreničke muslimanske formacije napale su i zapalile oko 50 srpskih sela.

Izvor: RTRS


Vezane vijesti:

Za krvavi Božić ’93 niko nije kažnjen!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: