fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Za krvavi Božić ’93 niko nije kažnjen!

24 godine od stravičnog zločina Nasera Orića u Kravicama bez presude. Tog 7. januara 1993. monstrumi zverski ubili 49 Srba, a 80 ranili. Dok su Srbi lomili česnice, u selo ušli koljači, s povicima “Alahu ekber”

Krvnici: Fotografija koju su Orićevi napravili u Kravici
Krvnici: Fotografija koju su
Orićevi napravili u Kravici

Ni posle 24 godine nema pravde za ubijene Srbe na pravoslavni Božić 1993. godine u selu Kravica, u Podrinju. Monstruozni ratni pohod Nasera Orića i njegovih koljača po srpskim selima Podrinja započeo je u maju 1992. godine, a veliko krvavo finale dogodilo se na Božić 1993. godine u selu Kravica, u opštini Bratunac.

Istorija se ponovila kao u Drugom svetskom ratu. Napadom, na Božić, na selo koje je čuvalo desetak naoružanih seljana, Orić je stekao ratnu slavu. Njegovi su tada ubijali i staro i mlado, i pse i mačke…

U jutarnjim časovima 7. januara 1993. Orić je vodio nekoliko hiljada do zuba naoružanih boraca iz muslimanskih sela Srebrenice, Cerske, Pobrđa, Konjević Polja, Glogove, Jaglića, Kasabe. Zadatak je bio da se zatru Kravicu. Dok su Srbi lomili česnice, u selo je uletela razjarena horda.Vikali su “Alahu ekber”!

Prema priči preživelih, sve što su napadači našli na svom putu zaklali su. Sekli su i glave. Orić je, kako, za “Novosti”, pričaju preživeli, lično izdao ovakvo naređenje, poručivši da u Kravici mora biti ubijeno sve što je živo.

Nastradalo je 49 meštana, 80 ih je ranjeno dok su bežali prema Drini, a opljačkano je i zapaljeno 688 kuća i više od 2.000 pomoćnih objekata u samom selu. Spaljeno je i 30 obližnjih zaselaka.

– Tog jutra radovali smo se velikom prazniku – govori, za “Novosti”, Anđa Đukanović, koja je tog 7. januara 1993. godine izgubila muža, čije posmrtne ostatke još nije našla. – I pred ovaj praznik, 24 godine kasnije, ležem i budim se s mišlju o tome gde je bačen.

Anđa je sigurna da komšije muslimani znaju gde su skrivene kosti pobijenih Srba, ali neće da im kažu.

Ova žena ne razume kako to da 24 godine od strašnog zločina niko nije osuđen za pogrom.

* Spomenik stradalim
* Spomenik stradalim

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže, za “Novosti”, da proces koji se trenutno vodi protiv Nasera Orića pred pravosuđem BiH pokazuje da će on biti amnestiran za mnoge zločine u Podrinju.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, i konkretno optužbom da su ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

SRPSKE GLAVE KEMALOVI „TROFEJI“

Kemal Mehmedović Kemo, bojovnik Nasera Orića, više puta je, posle masakra u Kravici, nosio odsečene srpske glave po Srebrenici. Ovaj zlikovac je izjavljivao da će odseći najmanje 20 srpskih glava, a prema nekim svedočenjima, do aprila 1993. u grad ih je doneo 12.

Poznato je da je odsekao glavu Anđelku Mlađenoviću, iz sela Ježestica. Anđelko je sahranjen bez glave.

Autor: S. Mišljenović – N. Petrović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srpska sela još u crnini | Jadovno 1941.

Ubijanje civila – velika pobjeda | Jadovno 1941.

Cvjetko iz Kušića: Pravde nema, a mi savijamo glavu pred …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: