Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Крај за Тесла банку

Завршава се пројекат који је покренуло Српско народно веће као развојну институцију за Србе у Хрватској. Престала је свака делатност, а рачун је блокиран

ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

Након дуге агоније Тесла банка у Хрватској завршила је дефинитивно са радом и Народна банка је предложила да се убрзо отвори стечај. Тако је окончан пројект који је пре седам година покренуло Српско народно веће, желећи да подстакне пројекте који би користили Србима у Хрватској.

Савет Хрватске народне банке је оценио да више нема никакве шансе за Тесла банку. Утврђено је да санација банке није у интересу Хрватске, нити да је нужна, као и да нема назнака да би приватни капитал могао да је спасе. Од пре два дана престала је свака делатност банке, а рачун је блокиран.

Тиме је сан о банци за Србе у Хрватској неповратно прекинут, јер Тесла банка није успела да буде развојна институција која би обезбедила повољне кредите за разне пројекте у крајевима где живе Срби. Није реализована ни жеља да се финансијским инјекцијама омогући лакши повратак Србима у Хрватску, као и рад предузећа у местима са већинским српским становништвом.

Једно време је постојала идеја да се руским инвеститорима дозволи улазак у банку, па се чак говорило о неколико милиона евра почетног улагања, али од тога ништа није било. У агонији која је трајала последње две године помињали су се инвеститори из Шпаније, затим Норвежани, али све су то биле најаве без покрића.

 

Тесла банка је иначе била најмања банка у Хрватској, а док је била активна новац је уложила и Влада Србије. Али 4,5 милиона евра почетног капитала није било довољно да се покрену послови. По злу је кренуло релативно брзо, од 2011. године, како је банка основана. Већ прве године исказан је губитак, да би касније износио око три милиона евра. О банкроту је почело да се говори већ пре пет година.

Хрватска страна никада није желела да се укључи у финансирање, па је одбијен предлог да са улогом од 25 милиона евра учествује у санацији, а исто толико би дала и Србија. Пуповац се убрзо повукао из Надзорног одбора, а све што је после следило било је само крпљење рупа и гомилање губитака. Сада је Тесла банка дефинитивно дошла пред зид и тек ће стечајни поступак показати хоће ли неко уопште успети да се наплати.

ОДЛАЗАК ИНВЕСТИТОРА

Сматрало се да ће банка да омогући и лакши улазак српског капитала у Хрватску, али ни то се није догодило. Приватне компаније тражиле су друге путеве за финансирање, а онда је почело повлачење инвеститора, међу којима је био и Фонд за развој Војводине који је у почетку имао већински удео. Једно време су уделе имале и компаније у власништву Ивице Тодорића. Прва велика афера избила је 2013. године када је уследила тужба једног од деоничара против управе због несавесног пословања.

Аутор: Ј. Керблер

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Милораде, где је нестало 2,4 милиона евра из Тесла банке …

Зоран Којић: 25 година лоших слугу лоших господара | Јадовно …

Тесла банка – патриотски подухват

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: