Milorade, gde je nestalo 2,4 miliona evra iz Tesla banke?

Datum objave: subota, 7 novembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Srpska državna banka za četiri godine poslovanja uspela da izgubi više od 50 odsto kapitala. Javnost još ne zna zašto su sad već nenaplativi krediti davani bez obezbeđenja i ko ih je dobio

Nova_Agrobanka_Tesla_banka

BEOGRAD – Tesla banka, srpska državna banka u Hrvatskoj, za četiri godine izgubila je 2,7 miliona evra od oko tri miliona evra, koliko je Srbija uložila u nju, saznaje Kurir.

Novac građana Srbije, kako kaže sagovornik Kurira iz bankarskih krugova, nestao je za četiri godine, većim delom jer nisu naplaćeni krediti koji su odobreni u prve dve godine poslovanja. Sličan scenario koji smo već videli i s Agrobankom, kad su domaći biznismeni dobijali kredite na lepe oči, s tim što u slučaju Tesla banke, koju vode hrvatski direktori, još nije poznato čak ni to ko je dobijao novac.

Banka je nastala 2011. godine kupovinom hrvatske A banke malog preduzetništva.

Vlada Srbije, na čijem je čelu tad bio Mirko Cvetković, preko Fonda za razvoj uložila je 1,5 miliona evra, a Vlada Vojvodine, koju je tad predvodio Bojan Pajtić, preko svog Fonda za razvoj još toliko. Preostalih 45 odsto akcija u rukama je hrvatskih biznismena, od kojih neki posluju i u Srbiji.

Pre više meseci republička vlada je pokrenula prodaju, čemu se protivi vojvođanska vlada, koja traži da Srbija ubaci još novca u banku jer su ugroženi interesi Srba u Hrvatskoj.

Ministar finansija Dušan Vujović je odgovorio da se ne protivi dokapitalizaciji, ali banka nema ozbiljan biznis-plan kako bi investirala taj novac. Država je u junu banci odobrila kredit od 500.000 evra kako zbog gubitaka ne bi ostala bez dozvole.
– Umesto da se odgovori zašto se gubici mere u milionima evra traži se još novca od Srbije – kaže naš sagovornik.

On ističe da nije reč o maloj sumi jer je i početni kapital banke od pet miliona evra bio nedovoljan za ozbiljnu banku.
– Ideja je tada, navodno, bila da se na tih pet obezbedi još 15 miliona iz nekih fondova EU, ali ništa od toga. Krediti su deljeni bez ozbiljnih sredstava obezbeđenja, a sama banka imala je visoke fiksne troškove. Zapošljava 12 radnika, možda je samo jedan srpske nacionalnosti – navodi naš sagovornik.

Za kupovinu Tesla banke zainteresovan je „RTB kapital“, koji je registrovan u Letoniji. U Tesla banci nisu imali komentar.

Nova_Agrobanka_Tesla_banka_1

A tako je obećavalo… Milorad Pupovac (levo) i predstavnici srpske vlasti na osnivanju Tesla banke 2010.


Pupovac je protiv prodaje
BANKA POMAGALA POVRATAK SRBA

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, kaže za Kurir da je stvar akcionara da li će banku prodati. Kao inicijator i predsednik Nadzornog odbora nekoliko godina on smatra da ne bi trebalo prodavati zbog interesa srpske zajednice.
– Banka je apsolutno pomogla Srbima, dodeljen je značajan broj kredita farmama i firmama na području gde žive Srbi – ističe on. Na pitanje kako komentariše veliki gubitak banke, on odgovara da novac nije nestao nego je plasiran, a ima i troškova koji su fiksni i zavise od propisanih standarda za rad banke.


 

Izvor: KURIR

 

Vezane vijesti:

Konačno su gotovi!

Srbi u Hrvatskoj okreću leđa Pupovcu

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top