Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Milorade, gde je nestalo 2,4 miliona evra iz Tesla banke?

Srpska državna banka za četiri godine poslovanja uspela da izgubi više od 50 odsto kapitala. Javnost još ne zna zašto su sad već nenaplativi krediti davani bez obezbeđenja i ko ih je dobio

Nova_Agrobanka_Tesla_banka

BEOGRAD – Tesla banka, srpska državna banka u Hrvatskoj, za četiri godine izgubila je 2,7 miliona evra od oko tri miliona evra, koliko je Srbija uložila u nju, saznaje Kurir.

Novac građana Srbije, kako kaže sagovornik Kurira iz bankarskih krugova, nestao je za četiri godine, većim delom jer nisu naplaćeni krediti koji su odobreni u prve dve godine poslovanja. Sličan scenario koji smo već videli i s Agrobankom, kad su domaći biznismeni dobijali kredite na lepe oči, s tim što u slučaju Tesla banke, koju vode hrvatski direktori, još nije poznato čak ni to ko je dobijao novac.

Banka je nastala 2011. godine kupovinom hrvatske A banke malog preduzetništva.

Vlada Srbije, na čijem je čelu tad bio Mirko Cvetković, preko Fonda za razvoj uložila je 1,5 miliona evra, a Vlada Vojvodine, koju je tad predvodio Bojan Pajtić, preko svog Fonda za razvoj još toliko. Preostalih 45 odsto akcija u rukama je hrvatskih biznismena, od kojih neki posluju i u Srbiji.

Pre više meseci republička vlada je pokrenula prodaju, čemu se protivi vojvođanska vlada, koja traži da Srbija ubaci još novca u banku jer su ugroženi interesi Srba u Hrvatskoj.

Ministar finansija Dušan Vujović je odgovorio da se ne protivi dokapitalizaciji, ali banka nema ozbiljan biznis-plan kako bi investirala taj novac. Država je u junu banci odobrila kredit od 500.000 evra kako zbog gubitaka ne bi ostala bez dozvole.
– Umesto da se odgovori zašto se gubici mere u milionima evra traži se još novca od Srbije – kaže naš sagovornik.

On ističe da nije reč o maloj sumi jer je i početni kapital banke od pet miliona evra bio nedovoljan za ozbiljnu banku.
– Ideja je tada, navodno, bila da se na tih pet obezbedi još 15 miliona iz nekih fondova EU, ali ništa od toga. Krediti su deljeni bez ozbiljnih sredstava obezbeđenja, a sama banka imala je visoke fiksne troškove. Zapošljava 12 radnika, možda je samo jedan srpske nacionalnosti – navodi naš sagovornik.

Za kupovinu Tesla banke zainteresovan je „RTB kapital“, koji je registrovan u Letoniji. U Tesla banci nisu imali komentar.

Nova_Agrobanka_Tesla_banka_1

A tako je obećavalo… Milorad Pupovac (levo) i predstavnici srpske vlasti na osnivanju Tesla banke 2010.


Pupovac je protiv prodaje
BANKA POMAGALA POVRATAK SRBA

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, kaže za Kurir da je stvar akcionara da li će banku prodati. Kao inicijator i predsednik Nadzornog odbora nekoliko godina on smatra da ne bi trebalo prodavati zbog interesa srpske zajednice.
– Banka je apsolutno pomogla Srbima, dodeljen je značajan broj kredita farmama i firmama na području gde žive Srbi – ističe on. Na pitanje kako komentariše veliki gubitak banke, on odgovara da novac nije nestao nego je plasiran, a ima i troškova koji su fiksni i zavise od propisanih standarda za rad banke.


 

Izvor: KURIR

 

Vezane vijesti:

Konačno su gotovi!

Srbi u Hrvatskoj okreću leđa Pupovcu

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: