fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Komentar: Jasenovac

Hrvatska vlast postala je fabrika rehabilitacije dželata, zaboravljanja pravih žrtava, prekrajanja i zaboravljanja istorije. Ne greši vladika Grigorije kada kaže da je bolje biti potomak žrtve nego ubice

Rade Dragović
Rade Dragović

KAD ministar kulture u Hrvatskoj postane osvedočeni ustaša, ulogu profesora istorije preuzme Tompson, a ulice Zagreba pod parolom „Za dom spremni“ okite strojevima crnokošuljaša, ne čudi ni traka na vencu ispod spomenika u Jasenovcu s natpisom „Stradalima od 1941. do 1951“.

Domoljubna koalicija donela je svoju verziju istorije satiranja Srba, Jevreja i Roma u NDH. A ona glasi: Jasenovac je tokom rata bio sabirni i radni logor, a karakter smrti dobio je tek pod režimom nove Jugoslavije.

Ne čudi zato ni predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, koji smatra da je logor smrti pravo mesto za pomen Blajburga. Jasni su i hvalospevi filmskom falsifikatu „Jasenovac – istina“ Jakova Sedlara, koji je sve nas „neuke i zaboravne“ podsetio na to da je ciglana na obali Save za vreme NDH služila za šivenje vreća i preradu kože, a da su logoraši u slobodno vreme igrali fudbal i slušali koncerte.

Koga, zato, može da začudi upravnica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić koja je bez zadrške dozvolila da se ispod čuvenog Cveta postavi lažni venac sa lažnom porukom.

Hrvatska vlast postala je fabrika rehabilitacije dželata, zaboravljanja pravih žrtava, prekrajanja i zaboravljanja istorije. Da je ustaški režim bio zločinački, predsednica Grabar Kitarovićeva prisetila se, uostalom, tek posle podosećanja Nikolasa Dina, ambasadora za Holokaust američkog Stejt departmenta. Ona je nekako shvatila, ali njeni doglavnici očigledno nisu. I neće.

Ne greši vladika Grigorije kada kaže da je bolje biti potomak žrtve nego ubice. U pravu je i najstarija živa jasenovačka logorašica Pava Molnar kad pita zašto mračna, gorka i tragična škola ima tako slabe učenike. Odgovori su, nažalost, pokopani pod zemljom Jasenovca i Donje Gradine.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Na vencu lažna istorija

Krestić: Jasenovac bio stravični logor smrti

Video: Jovičić uz poricatelje ustaškog genocida

Zašto je Hrvatska u panici

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: