fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na vencu lažna istorija

Novi pokušaj omalovažavanja jasenovačkih žrtava i revitalizacije ustaštva u Hrvatskoj. Licemerno i nemoralno polaganje venaca Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

Sa jedne od komemoracija u Jasenovcu
Sa jedne od komemoracija u Jasenovcu

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

LICEMERJE i falsifikovanje hrvatske istorije kulminiralo je ove godine obeležavanjem proboja jasenovačkih logoraša, što se sve pretvorilo u sramotu i ukazalo na duboke podele u društvu. A da kraja u ovoj tužnoj priči nema, dokaz je završni udarac jasenovačkim žrtvama, kada su predstavnici Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac kraj Bogdanovićevog cveta položili venac na kojem je bio natpis „Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951“!

A u ovom društvu su upravo revizionisti, koji ističu da je za vreme rata to bio samo radni logor, „mesto gde su se izvodile pozorišne predstave i svirale operete“, a da je Jasenovac postao logor smrti tek za vreme komunista, posle 1945. pa do 1951. godine. Da bi užas takvih tvrdnji bio gori, polaganju venca, koje je odobrila upravnica Spomen-područja Nataša Jovičić, prisustvovao je i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, onaj isti koji uporno osporava značaj antifašizma.

– U Jasenovcu je prvi put položen venac svim stradalnicima u logoru od 1941. do 1951, a polaganje venca je organizovalo udruženje Hrvatska nacionalna platforma. Uprkos prvobitnoj zabrani, HNP je dobio dozvolu da položi venac koji uključuje i stradalnike nakon Drugog svetskog rata – naglašavaju u Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, društvu koje prošla vlast nije želela ni da registruje.

Falsifikatori istorije imaju samo jedan cilj, da pokažu da ustaše nisu bile najgore, već da to mesto pripada komunistima. Žrtve Jasenovca, Srbi, Jevreji, Romi jedva da se i pominju, a kada se već moraju spomenuti, onda se u prvi plan ipak stavljaju komunistički „zločini“. Sve to onda dobije i zvanični okvir, jer vlast ne reaguje, već prećutno to i odobrava, a ministar kulture sa tim društvom odlazi i na polaganje venca.

Tako društvo koje je promovisalo relativizaciju ustaških zločina tvrdi da i beogradski institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ nosi ime po inženjeru koji je u Jasenovcu nosio ustašku kapu. Knjiga „Jasenovački logori – istraživanja“ postaje „naučni dokaz“ da su zločine u tom stratištu počinili komunisti, a ustaše su samo bile deo kulise Drugog svetskog rata, kada su se u vihoru sukoba tolerisale i „male nepodopštine“.

U svemu tome je najtužnija uloga baš Nataše Jovičić, one iste koja je u prošlosti dobijala pretnje ekstremnih desničara, a Efraim Zurof je tvrdio da nije dovoljno edukativna u prikazu stravičnog aspekta ustaškog režima. U međuvremenu je karijera gospođe Jovičić otišla u nekoliko pravaca, pa je postala i savetnica hrvatske predsednice za Holokaust, da bi dala dozvolu za sramno polaganje venca onima koji Holokaust vide kao izmišljotinu, a Jasenovac kao mesto političkih obračuna.

Nije problem ni Nataša Jovičić, ni to famozno društvo. Problem je vlast koja preko svega prelazi i koju ne dotiču ni kritike američkog posebnog izaslanika za pitanje Holokausta Nikolasa Dina. I zato ne čudi ništa, od opskurnog filma o Jasenovcu nastalog na falsifikatu do zvaničnog davanja statusa društvu koje je u prvim redovima svega onoga što je Din osudio. Ne samo on, već i cela antifašistička evropska javnost.

KO SU VUKIĆ I JURIČ?

DRUŠTVO tvrdi da je od 1945. do 1951. godine kroz logor prošlo 50.000 zarobljenih vojnika, „uglavnom Hrvata, a značajan je broj bio i ubijen“. Nastavak je to stava iz knjige „Jasenovački logor – istraživanja“, a među autorima je i Igor Vukić, sekretar Društva koji je položio venac. Pratio ga je novinar Marko Jurič, koji je u jednoj televizijskoj emisija pozivao na linč Srba: „Čuvajte se četnika sa Cvjetnog trga“.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Sramna „službena komemoracija” žrtvama genocida u Jasenovcu

Sporni vijenac u Jasenovcu: Ubijenima od 1941. do 1951.

Video: Jovičić uz poricatelje ustaškog genocida

Treća komemoracija u Jasenovcu

Dr Životije Đorđević:Oko 80.000 ustaša bilo u Titovim uniformama, Hrvati su prodavali iskopane oči Srba!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: