Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sporni vijenac u Jasenovcu: Ubijenima od 1941. do 1951.

Jasenovac
Jasenovac

Zagreb – Ispod Kamenog cvijeta, spomenika u Spomen području Jasenovac posvećenog žrtvama, položen je vijenac s natpisom „stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.“

Da su ljudi u Jasenovcu ubijani do 1951. godine ističu revizionisti koji kažu da je za vrijeme Drugog svjetskog rata Jasenovac bio radni i sabirni logor, a logor smrti tek za vrijme komunista.

Oni su se odazvali na državnu komemoraciju u Jasenovcu koja je održana 22. aprila. Kako se navodi, da se taj vijenac stavi pod spomenik dopustila je direktorka tog spomen područja Nataša Jovičić.

Vijenac na kojem je pisalo „Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951″ položili su Marko Jurič i Igor Vukić, a u tome je pokušao da ih spreči kustos jasenovačkog muzeja Ivo Pejaković.

Desničarski hrvatski potali javljaju da je Pejaković njima poručio da im nije dozvoljeno postavljanje vijenca jer bi „natpis naštetio ugledu Hrvatske“.

Međutim, u njihovu odbranu stala je Nataša Jovičić u čijem društvu se našao i hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

„Ne znam zašto je to rekao. On zna da svi mogu položiti cvijeće. Nemojte mu uzeti za zlo. Samo vi položite vijenac’, poručila je Jovičić revizionistima što se vidi na snimku koju je Jurič postavio na svoj Jutjub kanal.

Nakon svega, Jovičićeva je otišla riješiti situaciju s kustosom, čime je stala u obranu onih koji tvrde da za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske „zatvorenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani“, za razliku od 1945. do 1951. „kada je kroz taj je logor prošlo, po nekim procjenama 50.000 zarobljenih vojnika, uglavnom Hrvata, od kojih je značajan broj bio i ubijen“.

Riječ je o tezi koja je od dolaska Domoljubne koalicije na vlast sve prisutnija u hrvatskoj javnosti.

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Evo zašto je najstarija logorašica iz Hrvatske odustala od govora u Jasenovcu

U Jasenovcu mnogo manje prisutnih nego ranije

Jasenovac – nastavak zločina pod patronatom EU

Na stratištu optužio Srbe i Jevreje

Zašto je Hrvatska u panici

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: