Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Krestić: Jasenovac bio stravični logor smrti

Datum objave: utorak, 26 aprila, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Akademik Vasilije Krestić istakao je danas da je Jasenovac bio stravični logor smrti i da silne manipulacije genocidne politike Hrvatske treba do kraja razobličiti.

Jasenovac (foto: Sputnik/ Nenad Zorić)
Jasenovac (foto: Sputnik/ Nenad Zorić)

“Jasenovac je stravični logor smrti i nema manipulacija oko toga”, rekao je Krestić novinarima uoči skupa posvećenog 75 godina od osnivanja hrvatskog koncentracionog logora “Jasenovac”, koji je održan u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu.

On je dodao da te surove činjenice proističu iz hrvatskih izvora i pokazuju da ideja o genocidnom rješenju srpskog pitanja u Hrvatskoj traje u kontinuitetu više desetina godina.

“Ona je definitivno uobličena još u okvirima Austrougarske i to iz više razloga, kao što su geopolitički, ali i iz želje da se stvori velika etnički čista i što je moguće veća rimokatolička hrvatska država”, rekao je Krestić.

On je naveo da su ti izvori neporecivi i da se do sada izbjegavalo da se o njima priča, jer govore o jednoj surovoj politici, koje nema u okruženju.

“Upravo zbog toga imamo ove silne manipulacije i takvu politiku, koja je genocidna u svojoj suštini i čiji je jedini zadatak da hrvatsko pitanje riješi surovim, brutalnim genocidnim rješenjem, treba do kraja razobličiti. Kada se ona do kraja razobliči, onda možemo razgovarati o svemu šta nam sledi kao susedima”, rekao je Krestić.

On smatra da su srpski istoričari i političari krivi što do sada to pitanje hrvatske genocidne politike nisu riješili na ozbiljan način naučni, a ne da se uvijek ono politizuje u Beogradu i Zagrebu.

Krestić je napomenuo da se ne treba čuditi što ni do danas nije poznat broj srpskih žrtava u logoru Jasenovac, podsjetivši da se u Srbiji još ne zna ni broj žrtava koje su postradale za vrijeme NATO bombardovanja.

“Nemoralno je umanjivati žrtve, a nije moralno ni preterivati. Srbi imaju jedan nonšalantan odnos prema sopstvenim žrtvama i za to nam niko nije kriv. To je dokaz našeg primitivizma i neodgovornosti i želje da te žrtve potisnemo, pa da gradimo neku budućnost, zaboravljajući na silne žrtve koje smo davali tokom 20. vijeka do naših dana”, istakao je Krestić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Treća komemoracija u Jasenovcu

Dok mi šutimo i oni šute: Iznova poniženi Jasenovac

Jasenovac – nastavak zločina pod patronatom EU
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top