Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Којић: Неће бити испоштован основни циљ стратегије

Датум објаве: уторак, 10 новембра, 2015
Величина слова: A- A+
Милорад Коjић
Милорад Коjић

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Коjић изразио jе забринутост да у задатом временском року до краjа године неће бити испоштован основни циљ Стратегиjе за рад на наjсложениjим предметима ратних злочина у БиХ.

“Након истека овог рока потребно jе направити пресjек да се види шта jе Тужилаштво БиХ урадило о питању наjсложениjих предмета ратних злочина и утврдити одговорност оних коjи нису испоштовали спровођење тог стратешког циља”, рекао jе Коjић Срни.

Он jе напоменуо да се у пракси дешава да они желе да вриjеме учини своjе, односно да биолошки нестану починиоци ратног злочина и свjедоци и да самим тим предмети буду затворени, те да се амнестираjу од одговорности наjвише позиционирани бошњачки и хрватски ратни званичници.

Коjић jе истакао да у БиХ ниjе процесуиран ниjедан наjсложениjи предмет ратног злочина над Србима, што jе у искључивоj надлежности Тужилаштва и Суда БиХ.

“Као пракса у раду Тужилаштва БиХ показао се jедан вид злоупотребе, jер они наjсложениjе предмете циjепаjу на мање сложене и самим тим амнестираjу од одговорности наjвише позициониране политичке, воjне и полициjске функционере бивше Армиjе БиХ и ХВО-а”, каже Коjић.

Према његовим риjечима, циjепањем предмета на мање сложене долазимо у позициjу да се за ратне злочине над Србима процесуираjу кувари и стражари, док се команданти логора поjављуjу као свjедоци у том поступку умjесто да jе ситуациjа обрнута.

Коjић jе подсjетио да jе у БиХ 2008. године усвоjена Стратегиjа за рад на предметима ратних злочина чиjи jе основни стратешки циљ процесуирање наjсложениjих предмета ратних злочина у року од седам година, те процесуирање мање сложених предмета ратних нзлочина у року од 15 година.

Он jе рекао да би Структурални диjалог о реформи правосуђа у БиХ требао дати одговор и на ова питања, те да се проводе препоруке из тог диjалога.

“Очигледно jе да људи коjи руководе Тужилаштвом БиХ сматраjу да непровођење препорука Структуралног диjалога не повлачи никакву одговорност и самим тим не желе да проводе те препоруке”, навео jе Коjић.

Он jе рекао да jе Република Српска кроз Структурални диjалог упозоравала на непроцесуирање наjсложениjих предмета ратног злочина над Србима у задатом временском року, као и на проблеме коjи се тичу преноса предмета ратних злочина са ентитетског на ниво БиХ и обратно.

“Очигледно jе да се ниjе жељело риjешити ни питање паралелних истрага, тако да смо имали ситуациjу да се jедан те исти предмет о истом догађаjу против истих лица води пред неким ентитетским тужилаштвом и пред Тужилаштвом БиХ, што сигурно не доприноси убрзању процеса”, истакао jе Коjић.

Он вjеруjе да ће се Структурални диjалог о реформи правосуђа у БиХ бавити овим проблемима с обзиром на то да истиче рок важења Стратегиjе, те на коjи начин да буду успостављени нови рокови.

“Лично мислим да не треба успостављати нове рокове док се не утврди одговорност оних коjи нису проводили стратешке циљеве”, закључио jе Коjић.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ЖРТВАМА РАТА

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ СРПКИЊА

САВАНОВИЋ: КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ О СТРАДАЊУ СРБА ПОДИЋИ НА ВИШИ НИВО

 




Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top