fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SAVANOVIĆ: KOLEKTIVNU SVIJEST O STRADANjU SRBA PODIĆI NA VIŠI NIVO

Ministar Milenko Savanović

Ministar Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da se kolektivna svijest srpskog naroda o njegovom stradanju mora podići na viši nivo kako se ne bi desilo da zločini nad Srbima budu brzo zaboravljeni.
Nakon polaganja vijenaca na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Novom groblju povodom Dana nestalih i poginulih, Savanović je rekao da mlade generacije moraju da budu bolje upoznate sa istorijom da im se ne bi desilo ono što se dešavalo njihovim precima.

„Stradanje srpskog naroda od 1992. do 1995. godine ne možemo posmatrati izvan konteksta stradanja u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, mora se konstatovati da je u Drugom svjetskom ratu, kao i devedesetih godina prošlog vijeka, srpski narod najviše stradao od muslimanskih i hrvatskih komšija, da je uloga žrtve i dželata ostala ista i da za zločine nad srpskim narodom niko nije odgovarao“, naglasio je Savanović.

On je ocijenio da srpski narod nije dovoljno naučio iz svoje istorije.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da se u Republici Srpskoj još 1.678 lica vodi kao nestali, među kojima je 680 boraca, oko 300 žena i nekoliko desetina djece.

On je izrazio nezadovoljstvo i zbog činjenice da porodice nestalih više od 20 godina tragaju za najmilijima, zbog, kako je naglasio, opstrukcije bošnjačke komponente u Institutu za nestala lica BiH, ali i Međunarodne komisije za nestala lica.

„Dok su radile entitetske komisije, naša je radila bez politizacije i instrumentalizacije procesa traženja nestalih. Što uz pomoć Haškog tribunala, Međunarodne komisije za nestala lica i različitih drugih struktura, do sada je ekshumirano više od 4.000 Bošnjaka i nijedan nestali iz Republike Srpske“, istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, projektovanim sistemom nastoje se prikazati Srbi kao jedini zločinci, što se pokazuje i diskriminacijom u procesu traženja nestalih.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić upozorio je na haotičnu situaciju u Institutu za nestala lica BiH koji je bošnjačka komponenta u potpunosti privatizovala, te na nepoštivanje konsenzusa u donošenju odluka i neuspostavljanje centralne evidencije nestalih.

„Bošnjačka komponenta kroz centralnu evidenciju želi da verifikuje nepostojeće žrtve u Srebrenici, jer ne žele da u nju uđu podaci o vojnom odnosno civilnom statusu, okolnostima nestanka i nacionalnoj pripadnosti“, rekao je Kojić.

On smatra da se reforma Instituta mora izvršiti na pravi način, pri čemu srpske članove Kolegijuma direktora, Upravnog i Nadzornog odbora mora imenovati Vlada Republike Srpske, da bi se uspostavila potpuna kontrola nad radom srpskih predstavnika.

„Ovako stanje govori da su oni slobodni strijelci, da su imenovani javnim konkursom i da su tu samo zato što su Srbi, ali nisu predstavnici institucija Republike Srpske“, rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, veliki problem predstavljaju i izmještene masovne grobnice, među kojima je i izmještanje masovne grobnice na Ozrenu sa 131 tijelom koje je rađeno perfidno i sa malim brojem ljudi kako bi se prikrili tragovi ratnih zločina.

„Problem je bio i taj što Tužilaštvo BiH nije pozivalo institucije Republike Srpske, prije svega MUP, Republički centar i Zavod za sudsku medicinu na ekshumacije i izdavalo naredbe za ekshumacije po informacijama institucija Republike Srpske, već se sve radilo preko Instituta za nestala lica. Na taj način je Srpska ostajala bez materijalnih dokaza o ratnim zločinima“, kaže Kojić.

On je dodao da su predstavnici Republike Srpske u posljednje vrijeme raznim pritiscima na Tužilaštvo BiH i pregovorima sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta uspjeli da prevaziđu te probleme, tako da se danas u naredbe Tužilaštva i Suda BiH uvrštavaju institucije Repubike Srpske i direktno postupa po njihovim informacijama.

„Međutim, problem je u tome što Tužilaštvo, pravdajući se nedostatkom sredstava, sporo izdaje naredbe za ekshumaciju, zbog čega od momenta dostavljanja informacije o određenoj lokaciji do ekshumacije može da prođe više od dvije godine“, upozorio je Kojić.

Vijence na Spomen-kosturnicu i Spomenik 12 banjalučkih beba položili su izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacija Narodne Narodne skupštine Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacije Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SAVANOVIĆ: PONOVLjENI ZLOČINI NAD SRBIMA IZ DRUGOG SVJETSKOG RATA

SAVANOVIĆ: SRBI ĆE OPSTATI NA SVOJIM VJEKOVNIM …

SAVANOVIĆ: NE STVARATI SITUACIJE DA SE ZA SLOBODU …

ZLOČIN U VOZUĆI IMA ELEMENTE GENOCIDA – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: