Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA ŽRTVAMA RATA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/kojic.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je Centar formirao bazu podataka u kojoj je do sada uneseno oko 800 dosijea sa kompletnom pratećom dokumentacijom o stradanju žena srpske nacionalnosti u proteklom ratu.

Prema njegovim riječima, dosadašnje aktivnosti na ovom pitanju pokazale su da mnoge organizacije i institucije posjeduju podatke o ženama srpske nacionalnosti žrtvama rata, ali da su ti podaci nepotpuni i da zahtijevaju ozbiljniji analitički prostup.

„Cilj naših aktivnosti je prikupljanje arhivske građe i analiza informacija i podataka o svim aspektima stradanja žena srpske nacionalnosti tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te analiza načina uzroka i posljedica stradanja s ciljem adekvatnog planiranja i programiranja razvojnih aktivnosti pomoći ženama žrtvama rata“, rekao je Kojić.

On je naglasio da je s ciljem razbijanja nametnutog stereotipa, kao i pronalaženja i procesuiranja ratnih zločinaca, te rehabilitacije, resocijalizacije i svake pomoći ženama žrtvama rata, Centar od prošle godine preuzeo niz aktivnosti.

Konkretne aktivnosti prikupljanja i analize dokumentacione i arhivske građe o ženama srpske nacionalnosti žrtvama rata, prema njegovim riječima, počela u septembru prošle godine, a biće nastavljene i u narednom periodu.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković-Rajilić rekla je Srni da su dosadašnje baze podataka o žrtvama rata bile zajedničke i za žene i za muškarce i djecu, a da su miješane i vojne i civilne žrtve.

„Samim podacima o žrtvama, mi ostvarujemo 90 odsto ciljeva našeg udruženja i naših potreba“, rekla je ona.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

OBILjEŽENA 17. GODIŠNjICA EKSHUMACIJE SRPSKIH ŽRTAVA

Banija, 26.07.2014., Godišnjica tragične akcije ”Žaoka” u donjem Pounju

ŽARKOVIĆ: HRVATSKA PRIKRIVA ZLOČIN U PAKRAČKOJ POLjANI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: