Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kojić: Neće biti ispoštovan osnovni cilj strategije

Milorad Kojić
Milorad Kojić

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izrazio je zabrinutost da u zadatom vremenskom roku do kraja godine neće biti ispoštovan osnovni cilj Strategije za rad na najsloženijim predmetima ratnih zločina u BiH.

„Nakon isteka ovog roka potrebno je napraviti presjek da se vidi šta je Tužilaštvo BiH uradilo o pitanju najsloženijih predmeta ratnih zločina i utvrditi odgovornost onih koji nisu ispoštovali sprovođenje tog strateškog cilja“, rekao je Kojić Srni.

On je napomenuo da se u praksi dešava da oni žele da vrijeme učini svoje, odnosno da biološki nestanu počinioci ratnog zločina i svjedoci i da samim tim predmeti budu zatvoreni, te da se amnestiraju od odgovornosti najviše pozicionirani bošnjački i hrvatski ratni zvaničnici.

Kojić je istakao da u BiH nije procesuiran nijedan najsloženiji predmet ratnog zločina nad Srbima, što je u isključivoj nadležnosti Tužilaštva i Suda BiH.

„Kao praksa u radu Tužilaštva BiH pokazao se jedan vid zloupotrebe, jer oni najsloženije predmete cijepaju na manje složene i samim tim amnestiraju od odgovornosti najviše pozicionirane političke, vojne i policijske funkcionere bivše Armije BiH i HVO-a“, kaže Kojić.

Prema njegovim riječima, cijepanjem predmeta na manje složene dolazimo u poziciju da se za ratne zločine nad Srbima procesuiraju kuvari i stražari, dok se komandanti logora pojavljuju kao svjedoci u tom postupku umjesto da je situacija obrnuta.

Kojić je podsjetio da je u BiH 2008. godine usvojena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina čiji je osnovni strateški cilj procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina, te procesuiranje manje složenih predmeta ratnih nzločina u roku od 15 godina.

On je rekao da bi Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH trebao dati odgovor i na ova pitanja, te da se provode preporuke iz tog dijaloga.

„Očigledno je da ljudi koji rukovode Tužilaštvom BiH smatraju da neprovođenje preporuka Strukturalnog dijaloga ne povlači nikakvu odgovornost i samim tim ne žele da provode te preporuke“, naveo je Kojić.

On je rekao da je Republika Srpska kroz Strukturalni dijalog upozoravala na neprocesuiranje najsloženijih predmeta ratnog zločina nad Srbima u zadatom vremenskom roku, kao i na probleme koji se tiču prenosa predmeta ratnih zločina sa entitetskog na nivo BiH i obratno.

„Očigledno je da se nije željelo riješiti ni pitanje paralelnih istraga, tako da smo imali situaciju da se jedan te isti predmet o istom događaju protiv istih lica vodi pred nekim entitetskim tužilaštvom i pred Tužilaštvom BiH, što sigurno ne doprinosi ubrzanju procesa“, istakao je Kojić.

On vjeruje da će se Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH baviti ovim problemima s obzirom na to da ističe rok važenja Strategije, te na koji način da budu uspostavljeni novi rokovi.

„Lično mislim da ne treba uspostavljati nove rokove dok se ne utvrdi odgovornost onih koji nisu provodili strateške ciljeve“, zaključio je Kojić.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA ŽRTVAMA RATA

KOJIĆ: NAREDBA HVO-a O SEKSUALNOM ZLOSTAVLjANjU SRPKINjA

SAVANOVIĆ: KOLEKTIVNU SVIJEST O STRADANjU SRBA PODIĆI NA VIŠI NIVO

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: