Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kitarovićeva ćutala pred ustaškom retorikom

Datum objave: četvrtak, 22 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Hrvatski liberalni portali izvještavaju o skandalima koje je izazvala Kolinda Grabar Kitarović tokom predsjedničke posjete hrvatskoj dijaspori u Južnoj Americi i brojnim ustaškim provokacijama koje je prećutala.

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Pozdravni govor Tomislava Frkovića, predsjednika Međudruštvenog odbora hrvatskih udruženja i ustanova Argentine u cijelosti je objavljen na nekoliko internet portala.

Frković je prvo optužio dva bivša hrvatska predsjednika /Stjepana Mesića i Ivu Josipovića/ da su “izvorni predstavnici jugoslovenske ideologije”, te da su gotovo poništili “suverenističku politiku Franje Tuđmana i teško opteretili hrvatsku budućnost”.

Kitarovićeva, nakon tih rečenica nije napustila prijem, a Frković je u obraćanju zamjerio hrvatskim vlastima da “tetoše srpsku manjinu”, jer je broj njenih poslanika u Saboru dvostruko veći od predstavnika hrvatske dijaspore.

Kao glavni problem trenutnog lošeg stanja u Hrvatskoj Frković je naveo izvorne Ustavne postulate, jer se u njima, kao jedan od osnova hrvatske državnosti, navode odluke ZAVNOH-a.

Frković traži njihovo izbacivanje iz preambule Ustava kako bi se na taj način obezbijedila “neutralnost države prema sukobima iz prošlosti”. Odnosno bili bi izjednačeni partizani i ustaše.

Na sve to, kao i na mnoge druge izjave, Kitarovićeva nije ragovala.

Prema podacima Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske u trećem talasu iseljenika u Argentinu između 1945. i 1956. stiglo je oko 20.000 Hrvata, “političkih emigranata”.

Među njima su bile ustaške glavešine i njihovi saradnici, koji su pobjegli nakon genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Tako je Centralna kancelarija svojom formulacijom faktički proglasila Antu Pavelića i njegove ministre Stjepana Hefera, Ivana Petrića, Jozu Dumandžića, Dragutina Tota, Stijepu Perića, Edu Bulata i Ivicu Frkovića /djeda Tomislava Frkovića/, te šefa Ustaške nadzorne službe Didu Kvaternika za “političke emigrante”, navode hrvatski portali.

Zbog tih istih formulacija, koje je ponavljala i Kitarovićeva, došlo je do polemike između lovca na naciste Efraima Zurofa, koji je u pismu predsjedniku Hrvatske podsjetio Kitarovićevu ko su zapravo bili ti “emigranti”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Lovac na naciste Hrvatskoj predsjednici: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Žestoke reakcije opozicionih stranaka na izjavu predsjednice u Argentini – Vesna Pusić: Pa ona govori protiv Ustava svoje zemlje…

Grabar Kitarović: Mnogi Hrvati su pronašli slobodu u Argentini


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top