fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lovac na naciste Hrvatskoj predsjednici: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Efraim Zurof zgrožen izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović dala tokom posete Argentini, reagovao oštrim pismom

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof, zgrožen je izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović dala tokom posete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

On je tim povodom poslao pismo predsednici Kitarović, objavljeno na portalu 24sata.hr, koje prenosimo u celosti.

„Poštovana predsednice Grabar-Kitarović,

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih protestovao protiv vaših izjava izrečenih tokom vaše posete Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu“. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su „delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima“.

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš,

Dr. Efraim Zurof“

KITAROVIĆ: ZLONAMERNO TUMAČENjE IZJAVA

Samo zlonamerni mogu iz izjave predsednice da iščitavaju „veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika“, poručila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kritičrima njene izjave koju je dala tokom višednevne posete Južnoj Americi.

Buru u hrvatskoj javnosti izazvala je izjava predsednice Kitarović koja je u Buenos Ajresu rekla da „nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati su upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli da svedoče svoje domoljublje i ističu opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine“.

Izjavu Grabar Kitarović kritikovali su, između ostalih, poslanici SDP Arsen Bauk, poslanica GLASA Vesna Pusić i direktor instituta „Simon Vizental“, Efraim Zurof..

Grabar Kitarović je u svom odgovoru za zagrebačku N1 tv odbacila, kako je rekla, „zlonamerna tumačenja njene izjave tokom obraćanja argentinskim Hrvatima“.

„Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz predsedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika“, navela je Grabar Kitarović.

Tužno je, kazala je, što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vreme bivše Jugoslavije „bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani“

Autor: Novosti Online/Tanjug

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Grabar Kitarović: Mnogi Hrvati su pronašli slobodu u Argentini

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Sta se moglo ocekivati od Predsednice da odgovori na ove kritike,nego da zamenjuje teze i perfidno skrece poentu u sasvim drugom pravcu.
    „Slobodarski“ nanosi u njenom odgovoru i emocionalnom nanosu,su sasvim upitni u odnosu na realno stanje hrvatskog zivlja koje grca u apsolutnoj „slobodi“,da se bezuspesno bori sa nemastinom,koju joj ona donela,zajedno sa politickim licnostima,koje ga ubedjuju da to zapravo nije tako.Licemerju nikad’ kraja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: