Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Lovac na naciste Hrvatskoj predsjednici: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Datum objave: sreda, 14 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Efraim Zurof zgrožen izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović dala tokom posete Argentini, reagovao oštrim pismom

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof, zgrožen je izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović dala tokom posete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

On je tim povodom poslao pismo predsednici Kitarović, objavljeno na portalu 24sata.hr, koje prenosimo u celosti.

“Poštovana predsednice Grabar-Kitarović,

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih protestovao protiv vaših izjava izrečenih tokom vaše posete Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu”. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su “delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima”.

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš,

Dr. Efraim Zurof”

KITAROVIĆ: ZLONAMERNO TUMAČENjE IZJAVA

Samo zlonamerni mogu iz izjave predsednice da iščitavaju “veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika”, poručila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović kritičrima njene izjave koju je dala tokom višednevne posete Južnoj Americi.

Buru u hrvatskoj javnosti izazvala je izjava predsednice Kitarović koja je u Buenos Ajresu rekla da “nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati su upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli da svedoče svoje domoljublje i ističu opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine”.

Izjavu Grabar Kitarović kritikovali su, između ostalih, poslanici SDP Arsen Bauk, poslanica GLASA Vesna Pusić i direktor instituta “Simon Vizental”, Efraim Zurof..

Grabar Kitarović je u svom odgovoru za zagrebačku N1 tv odbacila, kako je rekla, “zlonamerna tumačenja njene izjave tokom obraćanja argentinskim Hrvatima”.

“Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz predsedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika”, navela je Grabar Kitarović.

Tužno je, kazala je, što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i nezavisnom Hrvatskom, a koji su za vreme bivše Jugoslavije “bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani”

Autor: Novosti Online/Tanjug

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Grabar Kitarović: Mnogi Hrvati su pronašli slobodu u Argentini


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Lovac na naciste Hrvatskoj predsjednici: Zar se vi ponosite Pavelićem i Šakićem?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top