fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Žestoke reakcije opozicionih stranaka na izjavu predsjednice u Argentini – Vesna Pusić: Pa ona govori protiv Ustava svoje zemlje…

Izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su „nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine“, saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentarisala je riječima da je „nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje“.

Foto: CROPIX
Foto: CROPIX

„To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju“, smatra Pusić.

Istakla je da je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Evropi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

„I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je također nešto nečuveno. O čemu se tačno radi, što se tačno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi“, ustvrdila je Pusić.

Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav. „To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu“, istaknula je Pusić.

„Ako znamo da je Izrael uhvatio Adolfa Eichmanna u Argentini, da su tamo masovno nacisti i različiti njihovi saradnici u različitim evropskim zemljama bježali, onda je to u prvom redu stravično uvredljivo za Nijemce jer se to ne može odnositi na Nijemce nego na naciste i neke od ljudi koji su bili vodeći u provođenju eksterminacije holokausta“, kazala je Pusić i pozvala predsjednicu da se izjasni: „Podržava li ona naciste i napad na hrvatski Ustav? To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti.“

Matić: To je hodajući skandal

SDP-ov Predrag Matić predsjednicu Grabar Kitarović naziva „hodajućim skandalom“ i poručuje da ga je „sram što je ona predsjednica Hrvatske“.

Dodao je da je već pomalo apsurdno komentarisati predsjedničine poteze. „To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi“, ocjenjuje Matić, dodavši kako „od predsjednice možete očekivati svašta“.

Podsjetio je na njezinu izjavu da će proći puno vode Dunavom dok postanemo sa Srbima prijatelji, pa je tri dana kasnije ugostila Vučića.

„Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru“, rekao je Matić.

Podsjetio je i na „Lisinski“ gdje je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele jer da živimo u slobodnoj zemlji. Ministar obrane Damir Krstičević i međunarodni sekretar HDZ-a Miro Kovač izjavu predsjednice Republike nisu htjeli komentarisati.

Bauk: Kad ona negdje ode, mi se moramo bojati što će reći

Šef Kluba SDP-a Arsen Bauk ironično je poentirao:

„Nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci su u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje. U te se Nijemce ubraja i Adolfa Eichmann, Josef Mengele i mnogi drugi istaknuti i manje znani borci za prostor slobode u kojem mogu svjedočiti svoje domoljublje. Da je to izjavila Angela Merkel, u Njemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kad nešto slično izgovori hrvatska predsjednica, onda je reakcija u Hrvatskoj – ima je, ali je nešto manja. Zato ona to i može izgovoriti.“

Bauk je naglasio kako su „svjedočenje slobode i domoljublja“ u Argentini imali i „Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije“ i primjetio da se predsjednica „kad ide u Pazin, hvali nonom i nonotom partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz ’45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sjednicu SNV-a, onda je njihova predsjednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države. Kad ona negdje ode, mi se moramo bojati što će reći, pa je onda bolje da ni ne ide nigdje.“

‘Tužno je što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima’

Nakon niza zamjerki što je predsjednica za posjeta Argentini izjavila da su Hrvati u toj zemlji našli prostor slobode nakon Drugog svjetskog rata oglasio se i kancelarija Kolinde Grabar-Kitarović:

– Predsjednica odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas, ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani.

Autor: Jurica Körbler

Izvor: jutarnji.hr

Vezane vijesti:

Grabar Kitarović: Mnogi Hrvati su pronašli slobodu u Argentini

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: