Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kalendar genocida: 13.10.1942. Stradanje Srba iz sela Strmen, Crkveni Bok i Ivanjski Bok

Datum objave: četvrtak, 11 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Sela Strmen, Crkveni Bok i Ivanjski Bok nalaze se na desnoj obali reke Save u Banijskoj Posavini, između Siska i Jasenovca. Naseljena su srpskim stanovništvom pravoslavne vjeroispovjesti.

Ustaše iz logora Jasenovac na čelu sa zloglasnim Ljubom Milošem, rano ujutro 13. oktobra 1942, prešle su Savu u Ivanjskom Boku i opkolile veći dio sela.

Jedan broj ustaša je skupljao narod a drugi su pljačkali, izgonili stoku i plenili hranu.

Njih, oko 1500 pohapšenih, krenulo je put Jasenovca. Neki su uspjeli pobjeći ali većina je zarobljena, tučena i zlostavljana na putu ka logoru.

Nakon nekoliko dana boravka u logoru Jasenovac, u užasnim uslovima pod vedrim nebom i bez hrane, odvojene su žene sa djecom od muškaraca i poslani u Sisački logor a potom žene u Staru Gradišku.

Prema svjedočanstvu njemačkog generala Gleza fon Horstenaua, ovom  prilikom ubijeno je oko 100 ljudi, od kojih su neki poput Boška Raka i četrnaestogodišnje djevojčice Jele Rakić, zvjerski izmasakrirani. Jedno je dijete zaklano u kolijevci  a jedna beba ispečena u rerni (dijete oca Đure Radovanovića i majke Ljubice).

Dvadeset drugog oktobra 1942, na intervenciju njemačkog generala, koji je sa svojim vojnicima lično otišao u logor, narod je pušten kući što je bilo za one prilike neočekivano. Pri izlasku iz logora, zatočenicima nije dozvoljeno da uzmu zlato, novac i druge dragocjenosti koje su im oduzete prilikom ulaska.

Vrativši se kućama, rodbina je tražila svoju djecu u Sisačkom logoru.

Slika 1. Meštani Opštine Crkveni Bok, na svečanosti 1938. god. (Foto: B. Turajlić)
Slika 1. Meštani Opštine Crkveni Bok, na svečanosti 1938. god. (Foto: B. Turajlić)

 

Tekst napisali:

Dr. Maja Kljaić Vejnović

Prof. Nikola Turajlić

Vezane vijesti:

O zločinima nad Srbima iz sela Strmen, Crkveni Bok i …

Svedočenje o stradanju Jele Rakić iz sela Strmen

Svedočenje o stradanju Ljube Karan iz sela Strmen


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top