fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сведочење о страдању Љубе Каран из села Стрмен

Према сведочењу, Љуба jе у близини села Пуска силована, мучена и на краjу набиjена на колац. Маjка Миља jе такођер убиjена.
Љуба и Миља Каран, Црквени Бок ратне 1942. год.
Љуба и Миља Каран, Црквени Бок ратне 1942. год.

Љуба (Миле) Каран jе рођена 1928. године у селу Црквени Бок, срез Костаjница, као jедино дете оца Миле, земљорадника и маjке Миље, рођене Докман, домаћице.

Детињство jе провела у родном селу, где jе похађала основну школу и постепено стасавала у праву љепотицу.

Почетком рата и стварањем НДХ започињу страдања њене породице. Отац Миле jе заробљен као припадник Краљеве воjске, интерниран у Немачку, где jе у заробљеништву боравио до краjа рата. У тако тешким временима, маjка и ћерка остаjу саме.

Прво су натеране на прекрштавање из православне у католичку веру у цркви Св. Преображења коjа jе 1941. године преуређена за католичко богослужење. Прекрштавање jе вршио Аугустин Краљ, коjи jе посебну пажњу посвећивао млађоj популациjи, коjа jе морала похађати часове веронауке и ићи на причест.

Заjедно са маjком и великим броjем мештана општине Црквени Бок, Љуба jе отерана у логор Јасеновац 13.октобра 1942. године.

На интервенциjу немачког генерала Глеза фон Хорстенауа након две недеље пуштени су своjим кућама сви мjештани општине Црквени Бок, њих око 1500.

Наредна 1943. година била jе за њих релативно мирна, па су успоставили контакт са оцем Милом, коме су у Немачку слали писма, фотографиjе и пакете а од њега добиjали  одговоре.

Јуна 1944. године Љуба се са маjком сликала испред своjе куће и ту фотографиjу послала оцу у Немачку са надом у скоро виђење, не слутећи трагедиjу коjа ће их ускоро задесити.

Почетком октобра 1944. године, усташе Брзог склопа из Јасеновца, на челу са злогласним заповедником Јосипом Матаjом, упадаjу у село Црквени Бок са намером да све побиjу, опљачкаjу и попале.

Велики броj људи  jе похватан а међу њима jе била и шеснаестогодишња лепотица Љуба са своjом маjком. Многе су побили одмах а неке су скелом превозили преко Саве убиjавши их успут.

Већину су одвели у логор Јасеновац.

Према сведочењу, Љуба jе у близини села Пуска силована, мучена и на краjу набиjена на колац.

Маjка Миља jе  такођер убиjена.

Отац Миле jе за трагедиjу сазнао тек кад се вратио из Немачке 1945. године.

Једва jе преболео ту страшну бол и тугу.

Сачувао ове фотографиjе коjе jе у писму добио од ћерке Љубе и супруге Миље а коjе сада први пут обjављуjемо.

Кућа Миле Каран, ратне 1944. год. пре него што jе изгорела Пред кућом стоjе Милина кћерка Љуба и супруга Миља Снимљено 15.06.1944. (Фото: Б. Тураjлић)
Кућа Миле Каран, ратне 1944. год. пре него што jе изгорела
Пред кућом стоjе Милина кћерка Љуба и супруга Миља
Снимљено 15.06.1944. (Фото: Б. Тураjлић)

Текст написали:

Др. Маjа Кљаић Веjновић

Проф. Никола Тураjлић

Везане вести:

О злочинима над Србима из села Стрмен, Црквени Бок и

Сведочење о страдању Јеле Ракић из села Стрмен

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: