fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kačinjski ne odustaje, tužiće Nemačku za sve zločine

Varšava — Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski upozorio da će Poljska pitanje ratnih reparacija koje traži od Nemačke dići na međunarodni nivo.

Prema njegovim rečima, Holokaust nije bio jedini ratni zločin i Poljaci odbijaju da se odreknu zločina, iako je to 1953. godine učinila poljska komunistička vlada.

„Ti ljudi su krali, pljačkali, ubijali. To sve treba i da se opiše i da se nadoknadi šteta. Nema nikakvih razloga da se baš jedino mi toga odreknemo. Mi ne možemo da pristanemo da se svo zlo i svi zločini Drugog svetskog rata svedu samo na Holokaust“, kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje provladin desničarski nedeljnik Sjeći pravdi.

Kačinjski je upozorio da je pristup da je jedna smrt vredna više a druga manje rasistički. „Smrt je uvek individualna. Nema kolektivne smrti“, rekao je Kačinjski.

U izveštaju Biroa za analize Sejma poljskog parlamenta o pravnim mogućnostima da Poljska zahteva reparacije više od sedam decenija od Drugog svetskog rata upozorava se da je nepravda da su Poljskoj i Poljacima isplaćene minimalne sume, dok je Nemačka ogromne sume plaćala Izraelu i SAD, kuda je inače emigrirao veliki broj Jevreja koji su preživeli Holokaust.

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda, formalno samo poslanik, realno i svojevrsni natpremijer i natpredsednik, izjavio je da ne postoji nijedan jedini pravni razlog na osnovu koga bi Nemačka mogla da odbije da isplati Poljskoj ogromne reparacije koje, prema nezvaničnem procenama, iznose od milijardu do pet milijardi dolara.

„Nema nikakvih zakonskih osnova da nam Nemačka odbije isplatu reparacija. Treba raditi dosledno, na etape. Sada je parlamentarna etapa, znači još nije vreme da zvanično sa tim istupi poljska država. To je proces koji će se razvijati. Ni u kom slučaju nemamo nameru da od zahteva odustanemo“, rekao je Kačinjski.

Jaroslav Kačinjski izjavio je da Poljska sada to pitanje ratne odštete treba pretvoriti u međunarodno pitanje.

Iako 48 odsto Poljaka podržava poslednje zahteve vladajuće stranke Pravo i Pravda da se zatraže ratne reparacije od Nemačke, 61 odsto uvereno je da nema nade da bi Poljska za odštetu mogla da se izbori, pokazala je anketa za poljski list Djenjik Gazeta pravna.

Istoričari, analitičari i neki političari upozoravaju takođe da zvanično pokretanje neisplaćene odštete za ratne zločine i razaranja može da otvori Pandorinu kutiju revizije granica, pošto je oko jedne petine predratne teritorije Nemačke odlukom velikih sila posle rata pripala Poljskoj a u ratnu odštetu ulazi i sva nemačka imovina koja se zatekla u tim oblastima.

(Beta)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Poljska TO izbacila Aušvic i Jevreje iz znamenitosti Poljske

Naplata nacističkih zlodela: Poljska spremna da traži reparaciju za šest miliona mrtvih

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: