fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Poljska TO izbacila Aušvic i Jevreje iz znamenitosti Poljske

Poljski ministar sporta i turizma Vitold Banjka hitno je smenio šefa Poljske turističke organizacije Mareka Olševskog zato što je Turistička organizacija iz promocije Poljske i spiska znamenitosti i baštine vredne obilaska izbacila nekadašnji koncentracioni logor Aušvic i Muzej poljskih Jevreja u Varšavi uz skandalozno obrazloženje da će promovisati Poljake, a ne baštinu drugih naroda.

Foto: thinkstock
Foto: thinkstock

Olševski, inače političar vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda, objasnio je dnevniku “Gazeta viborča“ da Aušvic nije atraktivan za turiste jer je mesto stradanja a veoma cenjeni i posećeni muzej POLIN u Varšavi izbacio je iz programa putovanja za strane eksperte i strane novinare uz obrazloženje da neće da promoviše druge narode.

„Želimo da stavimo naglasak na ono što je dragoceno u našoj vlastitoj kulturi, da pokažemo naš ogroman ulog u razvoj Evrope. Nemam potrebe da ističem mesta i događaje vezane za istoriju drugih naroda“, objasnio je Olševski poljskom listu zašto je precrtao poljske Jevreje sa turističke promotivne mape Poljske.

Olševski se tu nije zaustavio, već je objasnio kako su nemački nacisti tokom okupacije potpuno zatrli poljsku elitu i kulturu dok se jevrejska očuvala.

„Poljske elite, a ne jevrejske su tokom rata potpuno sravnjene sa zemljom i likvidirane. Imajmo na umu da je jevrejska kultura očuvana celo to vreme. Tokom tridesetih godina mnogo Jevreja je emigriralo iz Nemačke. U okupiranoj Poljskoj te mogućnosti nije bilo“, naglasio je Olševski stradanja Poljaka.

Takvo nipodaštavanje Holokausta i stradanja Jevreja i izdizanje iznad toga stradanja Poljaka na reakciju nije čekalo dugo.

„Zbog skandalozne izjave šefa TOP Mareka Olševskog odlučio sam da ga trenutno smenim“, poručio je Olševskom istog dana kada je objavljen intervju na Tviteru da je dobio otkaz ministar sporta i turizma Vitold Banjka.

Potez TOP da izbriše sa kulturne i turističke mape Jevreje još je jedan znak nove atmosfere u Poljskoj i porasta antisemitizma na koji su ovog meseca lidera Prava i Pravde, Jaroslava Kačinjskog, upozorili predstavnici poljskih jevrejskih zajednica, sa apelom da vlasti učine nešto protiv govora mržnje jer će početi da prelazi sa reči na dela, kao u antisemitskim progonima u Poljskoj 1968. godine, što je izazvalo tada poslednji talas emigracije poljskih Jevreja.

„Želim da podsetim tog gospodina da je Aušvic uz ustaničku Varšavu istovremeno najveće groblje Poljaka. Na Aušvic ne gledam nikada u kategorijama promocije. To je apsolutno neadekvatno, ali isključiti to mesto i njegovu istoriju je po mom mišljenju znak nezrelosti“, poručio je direktor Muzeja bivšeg nemačkog nacističkog logora Aušvic Birkenau, Pjotr Civinjski.

Od šest miliona gradjana Poljske koji su pobijeni i izgubili živote tokom Drugog svetskog rata a koje sadašnje vlasti pominju i u ponovnim novim zahtevima da dobiju ratne reparacije od Nemačke, izmedju 2,7 i tri miliona bili su upravo poljski Jevreji.

U logoru Aušvic, najvećem koji su Hitlerovi nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj pobijeno je i stradalo najmanje 1,1 miliona ljuda, mahom Jevreja, ali kako je podsetio direktor Civinjski i 75.000 Poljaka.

Izvor: B92

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: