fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Julija Koš: Zašto ćutite o sramoti u Jasenovcu?

Penzionisana bibliotekarka Jevrejske opštine Zagreb Julija Koš, čija je porodica ubijena u Holokaustu, uputila je otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu oštro kritikujući ustašizaciju zemlje.

Julija Koš (foto: Zagrebačka nadbiskupija, Novosti)
Julija Koš
(foto: Zagrebačka nadbiskupija, Novosti)

Ona „obavještava“ hrvatski državni vrh da se „Jasenovac nalazi u Hrvatskoj, a ne na Okinavi, Novoj Gvineji, Samoi, Sejšelima, Karibima ili nekom drugom udaljenom i egzotičnom mjestu“.

Košova pita predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića zašto nisu reagovali kada je prije nekoliko dana u Jasenovcu postavljen „spomenik“ sa ustaškim znamenjem i krilaticom – „Za dom spremni“.

U Jasenovcu i širom Nezavisne Države Hrvatske počinjeno je ustaško etničko i političko čišćenje hrvatskog društva, a „Jevrejima /i Romima i Srbima/ dogodile su se ustaše i dogodio im se Jasenovac“, podsjeća Košova u otvorenom pismu.

Ona upozorava da svakodnevno susreće mnogo mladih hrvatskih učenika koji je pitaju da li su Jevreji tokom Drugog svjetskog rata iz Hrvatske „istjerani u Izrael i šta im se zapravo dogodilo“.

„Ta djeca ni ne slute istinu koju im je škola bila dužna saopštiti. A, ona je, gospodo najviši i najodgovorniji funkcioneri u Hrvatskoj, jednostavna i može se lako reći ukratko:

U ustaškom oktroisanom parlamentu hrvatske države izglasano je zakonsko etničko čišćenje u ime tla i krvi. Dogodila se masovna smrt nepoželjnih. A, danas nije slučajno što hrvatska mladež pojma nema o tome – niko im o tome ne govori“.

Julija Koš upozorava Kitarovićevu da se fotografisala uz ustašku varijantu hrvatskog grba i zatim izjavila da u tome „nema ničeg posebnog ni problematičnog“.

Ona podsjeća Kitarovićevu na prošlogodišnji neuobičajeni obilazak Jasenovca.
„Prigodno poziranje u crnome, sa buketom holivudski bijelih ruža u rukama, u jasenovačkom grobištu dan prije javne komemoracije – NIJE stav.

Iz svega je upitno kakvi su vaši stavovi zaista – svime što pokazujete svjedočite da su vaši pogledi vrlo prilagodljivi, u najmanju ruku.

I sada, kada se dogodio nesmetani skandal u Jasenovcu, sto metara od ledine sa grobovima i mojih najbližih srodnika, stradalih od ustaške ruke samo zato što su bili Jevreji – gdje ste, šta su sada vaši stavovi“, pita Košova.

Ona skreće pažnju i na „specijalnog savjetnika za Holokaust“ Natašu Jovičić, upravnika Memorijalnog centra Jasenovac, čiji su stavovi javnosti dobro poznati, jer se ona hvalila da njen rad ima podršu nekadašnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića, koji se i sam slikao sa ustaškim obilježjima.

Košova napominje da je javno upozoravala prije punih deset godina na revizionističku postavku u jasenovačkom muzeju, kao i da su nedavno uslijedile komemorativne posjete i polaganje vijenaca proustaških političkih struja u Jasenovcu, koje je Jovičićeva dočekala sa dobrodošlicom.

Košova u obraćanju premijeru Plenkoviću podsjeća da je načelnik opštine Jasenovac član njegove stranke.

„Vaša je stranka pobijedila na nedavnim vanrednim izborima na osnovu promjene donedavnog radikalnog desnog `imidža` stranke… Privukli ste umjerene glasače, a svjesno ste žrtvovali radi tog cilja `jastrebove` u svojim redovima – je li to bio samo izborni trik“, pita Košova.

Ona pita Plenkovića i da li je solidaran sa najnovijim jasenovačkim skandaloznim spomenikom ili je protiv njega.

„Ako ste protiv, treba da jasno, odmah i odlučno djelujete. Sredine nema. Vaša funkcija traži da se javno i jasno opredijelite“, poručuje Julija Koš u otvorenom pismu.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Hrvati ne žele da završe rat protiv Srba

Veterani HOS-a podigli ploču s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Evropa da osudi bujanje fašizma u Hrvatskoj

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: