Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Izvještaj protiv Harisa Silajdžića, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Konjicu

Datum objave: petak, 7 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Ratnom predsjedniku Vlade i ministru inostranih poslova tzv. Republike BiH Harisu Silajdžiću prijeti optuženička klupa, zbog odgovornosti za ratne zločine u Konjicu. Silajdžić je znao i potpisivao odluke o osnivanju logora i sabirnih centara na području Konjica, u kojima je bilo zatočeno oko 2.000 srpskih civila i vojnika, dok ih je 36 u logorima ubijeno. To je navedeno u izvještaju koji je Tužilaštvu BiH dostavila Policijska uprava Trebinje.

Konjic je bio jedno od najkrvavijih poprišta ratnih zločina nad srpskim stanovništvom, a brojnim prijavama protiv konjičkih zločinaca, dodata je i ova protiv Harisa Silajdžića koji je, kako se navodi u izvještaju, za sve morao znati, a neke odluke je lično i potpisivao.

Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske ističe da je epilog tih odluka 36 ubijenih Srba u logorima, desetine silovanih žena, 2.000 zatvorenih u logore, a sve vrijeme, kaže, vrh BiH je za to znao.

Silajdžić je, obavljajući visoke funkcije, morao da zna za zločine, te je preko drugih učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina, ne čineći ništa da ih spriječi, podsticao, donosio odluke, i potpisivao rješenja o postavljenjima uprave logora – stoji u izvještaju dostavljenom Tužilaštvu BiH.

Svjedoci na ranijim suđenjima za zločine u Konjicu, izjavljivali su da su i Silajdžić i Alija Izetbegović viđeni tokom rata u blizini konjičkih logora, a Silajdžić je lično za vršioca dužnosti logora Musala imenovao Edhema Žilića, koji je zbog ratnog zločina, pravosnažno osuđen na šest godina zatvora.

“Lice se sumnjiči da je omogučio i znao za ta djela, što predstavlja kršenje međunarodnog prava i ženevskih konvencija”, izjavila je portparolka PU Trebinje Jovana Cvijetić.

Tužilaštvo BiH treba što prije da pokrene istragu u predmetu Konjic, jer je riječ o klasičnom primjeru udruženog zločinačkog poduhvata, smatraju u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina.

“Republički centar stavlja se u potpunosti na raspolaganje Tužilaštvu BiH, iako se plašimo, kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH, da ovo ne završi kao slučaj Šemsudina Mehmedovića”, rekao je direktor Milorad Kojić.

Konjičani nisu uvjereni da će Tužilaštvo BiH uraditi valjan posao u slučaju Silajdžićeve krivične odgovornosti za zločine u ovom gradu.

“Do sada nismo imali razloga da imamo povjerenje u instutucije BiH, ali evo prilike Tužilaštvu da ispravi nepravdu prema Srbima iz Konjica”, dodao je Zoran Pologoš.

Da su bošnjački zvaničnici predugo bili pošteđeni odgovornosti za ratne zločine, smatraju u BORS-u.

“Činjenica je da je u dosadašnjem periodu muslimansko rukovodstvo i rukovodstvo SDA, kao i vojno rukovodstvo tzv. Armije BiH bilo pošteđeno, u pravoj mjeri, odgovornosti za događaje u proteklom ratu”, izjavio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Prije rata u Konjicu je živjelo gotovo sedam hiljada Srba. Sada, tek oko dvije stotine. Srpska sela Bradina i Blace razorena su do temelja, a sve stanovništvo prognano, pobijeno ili zatvoreno u logore, od kojih su Čelebići i Musala bili najstrašniji.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Konjic: Sjećanje na stradanje Srba iz sela Bradina

Nekažnjeni zločini nad decom u Konjicu (1992-1995)

Treće streljanje dečaka Petra iz Konjica

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top