fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Izložba posvećena ustaškom genocidu putuje Amerikom

Na javnom predavanju o Jasenovcu u američkom Kongresu bio je i bivši kongresmen Bob Mekjuan, jedan od uticajnih konzervativaca i Trampovih saradnika.

Autor: Biljana Baković

„Anatomija zaborava” pred kongresmenima i senatorima (Fotografije Predstavništvo RS u Vašingtonu)

U „Rejbrn foajeu”, glavnom hodniku zgrade Donjeg doma američkog Kongresa, gde su česte izložbe i prijemi i gde novinari prave intervjue sa članovima zakonodavnog doma SAD, prethodna tri dana nalazila se srpska postavka – „Anatomija zaborava”. Reč je o izložbi posvećenoj sistemu logora smrti Jasenovac i stradanju Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koju je pripremila Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, a otvorena je posle javnog predavanja na temu „Jasenovac: neizgovoreni genocidi i Holokaust 1941–1945”. U zgradi u kojoj se nalaze kancelarije članova Kongresa i komiteti (pa i Komitet za obaveštajne službe, u kome je vođeno prvo saslušanje i sednica u vezi sa zahtevom  za impičment Donalda Trampa), posle predavanja o ustaškom genocidu, posetioci su mogli da vide potresne, a uveliko već zaboravljene detalje o stradanju naroda na prostoru NDH tokom Drugog svetskog rata.

Obrad Kesić, šef Predstavništva RS za saradnju, trgovinu i investicije u Vašingtonu, ne krije zadovoljstvo efektima, pogotovo jer su oni proizvod gotovo isključivo aktivnosti na društvenim mrežama. Sa raznih strana Amerike, naime, stižu pozivi da se izložba prikaže i kod njih, ali i za predavanja. „Već su nas kontaktirali iz Čikaga, Los Anđelesa i Bostona. Pokušavamo da sa ostalim organizatorima (Srpski narodni savez iz Pitsburga, Fondacija sećanja na Jasenovac i Holokaust iz Londona i Narodna i univerzitetska biblioteka RS iz Banjaluke) napravimo plan kako da stignemo u što više američkih gradova. Predavanje je odjeknulo i imao sam razgovore sa prijateljima iz Kongresa, koji bi voleli da se, po završetku puta izložbe kroz Ameriku, cela priča zatvori upravo u Kongresu”, ističe Kesić u izjavi za „Politiku”.

Za predavanja i izložbu interesuju se, kaže, i institucije i pojedinci. Poziv je dobio, recimo, od jevrejskih zajednica iz Njujorka i Los Anđelesa, zatim od srpskih zajednica širom SAD, kao i od institucija koje se bave Holokaustom i stradanjem ne samo jevrejskog, nego i drugih naroda, osnovanih radi čuvanja sećanja na sve žrtve. Dodaje da ga posebno ohrabruje to što je na javnom predavanju o Jasenovcu bio i bivši kongresmen Bob Mekjuan. Reč je o republikancu, predsedniku jedne od najuticajnijih konzervativnih institucija u SAD, koji je često s predsednikom Trampom i koji je obećao, kaže Kesić, da će materijal sa ovog događaja da odnese u Belu kuću.

Upozorenje o uznemirujućim detaljima: plakat sa izložbe

„Dosta sam srećan i ohrabren što postoji toliko interesovanje da se ta izložba vidi i šire u SAD, ali ovo je tek jedan korak, a mislim da je vrlo važno da se ova priča nastavi. Treba još mnogo da se radi. U tom smislu, dobili smo podršku i Srbije. Ambasador Đerđ Matković mi je rekao da postoji volja i želja da i oni ulože napor i podršku da se izložba vidi što šire po SAD i da se glas o stradanju Srba, Jevreja i Roma što više čuje”, kaže šef Kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu.

Ukazuje da je ovo prvi put u poslednje dve decenije da se u Kongresu čula priča o stradanju Srba, koja je u velikoj meri zaboravljena. „Generacije posle Drugog svetskog rata znale su i održavale su sećanje na stradanja u NDH. I tokom ’hladnog ’ rata u Kongresu se često pričalo o tome, ne samo o Jasenovcu, nego uopšte o stradanje srpskog naroda u tom ratu, čak su donošene i razne rezolucije. Ali u poslednje dve decenije sve što se desilo tokom raspada bivše Jugoslavije uticalo je da se to na neki način zaboravi, a druge teme, koje su jako loše za percepciju Srba, dominirale su u američkom Kongresu. I ovo sada je prvi korak da se čuje i o stradanju Srba i da se to uvažava od strane ne samo Kongresa nego i šire javnosti u SAD”, objašnjava Kesić.

Zbog toga je važno, kako naglašava, uključiti i jevrejske organizacije. „Mislimo da je to način kako da razbijemo led prema američkim medijima, zato što su oni mnogo bolje pozicionirani nego što je naša zajednica. Tako bismo, pogotovo na lokalnom nivou, mogli da ostvarimo kontakte koji bi otvorili medijski prostor i za izložbu i za predavanja”, navodi Kesić i napominje da će se posle Istočne obale i Srednje Amerike, izložba „Anatomija zaborava” sigurno naći i na Zapadnoj obali.

Posle Floride, postavka i u Londonu

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav” biće otvorena na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara sledeće godine, na Floridi, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Reč je o izložbi koja je prvi put prikazana u januaru prošle godine u Ujedinjenim nacijama, a ovom prilikom biće promovisana i trilogija svetskog eksperta za Holokaust prof. dr Gideona Grajfa: „Jasenovac – Aušvic Balkana”, „Ustaško konačno rešenje pre nacističkog” i „Alojzije Stepinac ustaški vikar – pokrsti se ili umri”. Kako saznajemo, ova izložba biće priređena i u Londonu u prvom kvartalu 2020. godine.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: