Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba o Stepincu u Briselu pokušaj rehabilitacije ustaštva

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najoštrije je danas osudio otvaranje izložbe i konferencije “Hrvatski svetac kardinal Stepinac” u Evropskom parlamentu, istakavši da je ta izložba pokušaj skidanja odgovornosti sa Stepinca i rehabilitacije ustaškog pokreta.

Izložba o Stepincu

“Neshvatljivo je da se u centru EU otvaraju izložbe nekome ko je učestvovao u pogromu hiljada Srba, Jevreja i drugog nehrvatskog stanovništva i koji je u svojoj zemlji osuđen na 16 godina zatvora i oduzimanje svih građanskih prava u trajanju od tri godine”, istakao je Dačić u pisanoj izjavi medijima.

Dačić je poručio da ova izložba i konferencija ne predstavljaju korak ka pomirenju i istini.

“Naprotiv, samo produbljuje podele. Svedoci smo da je svet danas suočen sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni. Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica”, zaključio je Dačić.

U saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je šefu Misije Srbije pri EU u Briselu ambasadoru Dušku Lopandiću data instrukcija da uputi oštar protest.

Lopandić je uputio protestna pisma predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsjedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, te predsjedniku grupacije Evropske narodne partije /EPP/ Manfredu Veberu.

On će o ovome obavijestiti i izvjestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera i izvjestioce “iz sjenke” i druge poslanike Evropskog parlamenta.

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i djelo kardinala Stepinca, koji se predstavlja kao “istinski biser Katoličke crkve i hrvatskog naroda”.

Stepinca, kako se ističe u pismima, srpski narod i Srpska pravoslavna crkva /SPC/ smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svjetskog rata na području takozvane Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Ministarstvo podsjeća da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog djelovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba.

Iz Ministarstva ukazuju da je papa Franjo zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Srbije vodili s njim, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita čitav slučaj.

Predsjednik Srbije Nikolić aktivno je angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

U saopštenju se zaključuje da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose sa Vatikanom, već prije svega sa Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svjetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dvije zemlje, kao i u regionu.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Pokušaj rehabilitacije vikara ustaške vojske

Pajtić: Evropski parlament da reaguje na izložbu o Stepincu

Veličanje Stepinca u Evropskom parlamentu (VIDEO)

Stepinac u evropskom parlamentu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: