fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stepinac u evropskom parlamentu

U Briselu izložba posvećena hrvatskom kardinalu iz vremena Drugog svetskog rata. ENP pokrovitelj, ali tvrdi: Nemamo ništa s događajem!

Poglavnik NDH Ante Pavelić i nadbiskup Alojzije Stepinac

Evropski parlament organizuje danas i sutra izložbu i konferenciju posvećenu hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu. Glavni organizator je hrvatska poslanica Marijana Petir, u saradnji sa Kancelarijom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim sveučilištem, a pod pokroviteljstvom Evropske narodne partije. Izložbu će otvoriti potpredsednica EP Meiren Mekginis, uz prisustvo zagrebačkog biskupa Ivana Šaška.

 – Organizacija ovakvih skupova je u domenu poslaničkih grupa – odgovorio je portparol EP Gediminas Vilkas na pitanje „Novosti“ da prokomentariše kako je došlo do toga da budu priređeni ova izložba i konferencija.

Evropski narodnjaci su sve prebacili na hrvatsku poslanicu.

– Nemamo ništa s ovim događajem. Poslanici su slobodni da organizuju šta žele, po svojoj slobodnoj volji, i da pritom koriste logo naše grupe – kaže za „Novosti“ šef službe za komunikacije Evropske narodne partije Pedro Lopez de Pablo.

Proizilazi, tako, da u EP može da prođe sve i svako, bez ikakve kontrole.

– I ranije nam se dešavalo, ne samo u našoj, već i u ostalim poslaničkim grupama, da pojedini događaji izazovu veliku kontroverzu, pa i probleme. Mi smo tu nemoćni. Kao što znate, u EP su predstavnici najrazličitijih stranaka i opredeljenja – dodaje De Pablo.

U najavi je na zvaničnom sajtu Petirove između ostalog istaknuto da se izložba organizuje „u iščkivanju kanonizacije jednog od najvećih svedoka vere našeg vremena, izuzetnog čoveka i omiljenog hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca“ i da će njome biti predstavljeni „lik, život i delo tog istinskog bisera Katoličke crkve i hrvatskog naroda.“

U sklopu izložbe, koja se otvara večeras u 18.30, biće prikazani Stepinčeve fotografije i citati, kao i tri njegove skulpture, gipsana posmrtna maska i četiri medalje.

Dan posle izložbe, u saradnji s Radnom grupom Evropske narodne stranke za međukulturni i religijski dijalog biće održana i konferencija „o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegovog delovanja za razumevanje današnje Evrope, o Stepinčevom spasavanju dece i delovanju za vreme Drugog svetskog rata.“

VELIKE REČI MARIJANE PETIR

U NAJAVI događaja, na sajtu Petirove, uz logo Evropske narodne partije, piše između ostalog da je jedna od glavnih odrednica života Alojzija Stepinca „bila raskoš njegove humanosti, koja se ogledala u podizanju glasa protiv svake nepravde te u konkretnoj pomoći najslabijima, najranjivijima i najugroženijima – svima koji su bili potrebni njegova blizina i pomoć, nezavisno od njihovog pola, dobi, rase, narodnosti i vere…“

Izvor: NOVOSTI

Stepinac izlozba

Vezane vijesti:

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca …

Koliko je zapravo svet bio kardinal Alojzije Stepinac …

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi – Jadovno …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: