fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Veličanje Stepinca u Evropskom parlamentu (VIDEO)

Alojzije Stepinac (foto:Profimedia, Privatna arhiva)
Alojzije Stepinac
(foto:Profimedia, Privatna arhiva)

U Evropskom parlamentu večeras je otvorena izložba, koja veliča Alojzija Stepinca, kardinala iz vremena ustaške NDH. Iako Srbi i Jevreji za Stepinca kažu da je ratni zločinac, u toku je proces njegove kanonizacije u Vatikanu.

Nakon pisma patrijarha Irineja, papa Franjo privremeno je obustavio proces kanonizacije Stepinca i formirao komisiju koja će ispitati njegovu ulogu u NDH.

U organizaciji poslanika Hrvatske seljačke stranke Marjane Petir, vikar ustaške NDH, u “Centru Evrope” predstavljen je kao „blaženi“.

Parlamentarcima je Stepinac, koji je tokom ustaškog režima pokrštavao Srbe i Jevreje, predstavljen kao veliki humanista , koji je kako je navedeno, podizao glas protiv nepravde.

„Zato sam ponosna što mogu u Evropskom parlamentu da predstavim njegov lik i djelo“, izjavila je Mirjana Petir.

Hrvatska je pronašla prostor u tenzijama između Evropske unije i Rusije i trenutno koriste činjenicu da Evropljani ako ih već ne podržavaju, neće ih ni osuditi, smatraju stručnjaci. Zbog toga je iz Hrvatske krenuo talas poricanja zločina.

„I crkva i država svi su povezani, a izložba Stepinca samo je dokaz“, smatra istoričar Predrag Lozo.

Namjera Hrvatske je da negira zločine iz prošlosti, glorifikuje zločince poput Alojzija Stepinca, i tako prekroji istoriju, što im zasad polazi za rukom, kažu istoričari.

„Mi imamo samo rekaciju kada se dese izjave poput komarice ili kavazovica, ali nemamo sistemsko rješenje.. a kada mi to već ne radimo, naše komšije hoće“, dodaje Predrag Lozo.

Alojzije Stepinac je glas protiv nepravde podigao jedino tako što je od Ante Pavelića tražio da poštedi Jevreje i nehrvate koji su prešli na katoličanstvo, a u čijem je pokrštavanju, nerijetko prisilnom, lično učestvovao.

U Hrvatskoj su, međutim, uvjereni da će papa do kraja godine kanonizovati Stepinca.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Stepinac u evropskom parlamentu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: