Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Izložba o Sarajevskom atentatu

U Regionalnom muzeju u Doboju danas je otvorena izložba "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi"
U Regionalnom muzeju u Doboju otvorena izložba „Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi“

U Regionalnom muzeju u Doboju danas je otvorena izložba „Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi“ i prikazan je dokumentarni film „Sarajevo 1914“.

Promovisane su i knjige „Sarajevo 1914“ Vladimira Dedijera i „Sarajevski atentat“ Vojislava Bogićevića, te publikacija „Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi.“, grupe od 11 autora.

Istoričar Željko Vujadinović ocijenio je Dedijerovo „Sarajevo 1914“ kao najreferentniju knjigu o Sarajevskom atentatu, koja je svojevremeno u anketi „Njujork tajmsa“ proglašena za knjigu godine.

Profesor Borivoje Milošević rekao je da su stenogramske zabilješke sa suđenja Gavrilu Principu i drugima, koje su priređene u izdanju Vojislava Bogićevića „Sarajevski atentat“, jedan od najvažnijih istorijskih izvora za proučavanje predistorije Sarajevskog atentata i svih okolnosti koje su dovele do njega.

Predstavljena je i publikacija „Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi“ u kojoj je predstavljena štampa o periodu kada je izvršen atentat i krizi koja je uslijedila poslije njega. Autori su u 13 zemalja istraživali štampu iz tog perioda.

O svojim istraživanjima, koja su uvrštena u publikaciju, govorili su Draga Mastilović i Mladenko Sadžak.

U okviru projekta „Izučavanjem istorije do pomirenja“ povodom obilježavanja stotinu godina od Prvog svjetskog rata nastala je i izložba „Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi“ kao i jednočasovni dokumentarni film „Sarajevo 1914“.

Projekat je finansirala EU, a provodi ga Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u partnerstvu sa Agencijom za saradnju, edukaciju i razvoj. Traje 18 mjeseci i realizuje se u 13 gradova Republike Srpske i Federacije BiH.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

OTVORENA IZLOŽBA „ODJECI: EVROPSKA ŠTAMPA O SARAJEVSKOM ATENTATU“

U Srebrenici o Sarajevskom atentatu

Kuzmanović otvorio izložbu „Nemojte nas zaboraviti“

Sto godina od Sarajevskog atentata

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: