fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kuzmanović otvorio izložbu „Nemojte nas zaboraviti“

U Banja Luci otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata
U Banja Luci otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske u Banjaluci izložbu fotografija „Nemojte nas zaboraviti“, koja je inspirisana obilježavanjem stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kuzmanović je rekao da izložbe, poput ove, govore o istoriji srpskog naroda i svjedoče o veličini ljubavi koju su ljudi nekada imali prema domovini.

„Kamo sreće da se današnje generacije odnose prema domovini, prema Srbiji, sa ljubavlju i željom da žive i napreduju“, rekao je Kuzmanović.

Autor izložbe Branislav Stanković rekao je da su na izložbi predstavljene fotografije koje je Risto Marjanović, zvanični foto-reporter Vrhovne komande srpske vojske napravio u Prvom svjetskom ratu, te da je posvećena svim dobrovoljcima, kao što je bio i Marjanović.

„Izložba je doprinijela da se na drugačiji način osvijetle dešavanja na balkanskom frontu u toku rata, kada su vijesti o tome šta se događa sa srpskom vojskom teško stizale do saveznika“, rekao je Stanković, koji je i kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić istakla je da je izložba priča o Risti Marjanoviću, fotografu iz Šapca, koji je na svojevrstan način, iz borbenih redova, na fotografijama prikazao Prvi svjetski rat.

Ona je dodala da za ovu izložbu kustosi i nisu potrebni jer sama pripovijeda svoju priču.

Prema njenim riječima, izložba pokazuje i dobru institucionalnu saradnju jer se dio fotografija nalazi u Narodnom muzeju u Šapcu, u Vojnom muzeju u Beogradu, dio u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, te u Muzeju grada Novog Sada.

Direktor Narodnog muzeja Šapca Margo Bingulac rekao je da ove fotografije bude emocije jer podsjećaju da je srpski narod uvijek bio u mukama i stradao, ali i pobjeđivao.

Otvaranju izložbe prisustvovala je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „NEMOJTE NAS ZABORAVITI …

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PRVOG RATNOG FOTOREPORTERA …

IZLOŽBA POSVEĆENA SRPSKIM DOBROVOLjCIMA …

izložba fotografija iz prvog svjetskog rata i vaskršnja …

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: