Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kuzmanović otvorio izložbu “Nemojte nas zaboraviti”

Datum objave: četvrtak, 15 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
U Banja Luci otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata
U Banja Luci otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović otvorio je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske u Banjaluci izložbu fotografija “Nemojte nas zaboraviti”, koja je inspirisana obilježavanjem stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Kuzmanović je rekao da izložbe, poput ove, govore o istoriji srpskog naroda i svjedoče o veličini ljubavi koju su ljudi nekada imali prema domovini.

“Kamo sreće da se današnje generacije odnose prema domovini, prema Srbiji, sa ljubavlju i željom da žive i napreduju”, rekao je Kuzmanović.

Autor izložbe Branislav Stanković rekao je da su na izložbi predstavljene fotografije koje je Risto Marjanović, zvanični foto-reporter Vrhovne komande srpske vojske napravio u Prvom svjetskom ratu, te da je posvećena svim dobrovoljcima, kao što je bio i Marjanović.

“Izložba je doprinijela da se na drugačiji način osvijetle dešavanja na balkanskom frontu u toku rata, kada su vijesti o tome šta se događa sa srpskom vojskom teško stizale do saveznika”, rekao je Stanković, koji je i kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić istakla je da je izložba priča o Risti Marjanoviću, fotografu iz Šapca, koji je na svojevrstan način, iz borbenih redova, na fotografijama prikazao Prvi svjetski rat.

Ona je dodala da za ovu izložbu kustosi i nisu potrebni jer sama pripovijeda svoju priču.

Prema njenim riječima, izložba pokazuje i dobru institucionalnu saradnju jer se dio fotografija nalazi u Narodnom muzeju u Šapcu, u Vojnom muzeju u Beogradu, dio u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, te u Muzeju grada Novog Sada.

Direktor Narodnog muzeja Šapca Margo Bingulac rekao je da ove fotografije bude emocije jer podsjećaju da je srpski narod uvijek bio u mukama i stradao, ali i pobjeđivao.

Otvaranju izložbe prisustvovala je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “NEMOJTE NAS ZABORAVITI …

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PRVOG RATNOG FOTOREPORTERA …

IZLOŽBA POSVEĆENA SRPSKIM DOBROVOLjCIMA …

izložba fotografija iz prvog svjetskog rata i vaskršnja …

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top